În absenţa noilor listări, Bursa de Valori Bucureşti a decis să-şi deschidă tranzacţionarea propriilor acţiuni pe piaţa liberă. Listarea urmează să aibă loc la jumătatea acestui an.

Un proiect vechi de un an şi jumătate al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) urmează să fie pus în aplicare. Anume, listatea acţiunilor bursei pe propria platformă, operaţiune care ar trebui încheiată până la jumătatea anului.

Proiectul a fost aprobat de către acţionarii bursei în decembrie 2008, iar listarea ar fi putut avea loc începând cu toamna anului trecut. Criza prin care a trecut bursa acum doi ani nu a ajutat deloc procesul, însă întârzierea cu care a fost pornit (abia acum a fost ales intermediarul) arată cât de greu se mişcă lucrurile pe piaţa autohtonă, mai ales că este vorba de profesioniştii bursei. De alt­fel, listarea bursei pe propria platformă este discutată din 2005, însă nu a fost luată nicio decizie până în 2008.

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor din februarie a fost cea în care s-a decis listarea în decurs de şase luni şi s-a dat startul licitaţiei pentru stabilirea intermediarului. Din cele opt instituţii înscrise, conform declaraţiilor directorului general al bursei, Anca Dumitru, cîştigătoare a ieşit Intercapital Invest, casa de brokeraj care a facilitat şi singurele oferte publice iniţiale de anul trecut, cele ale fondurilor de investiţii OTP WiseRO şi OTP Green Energy.

Lichiditate în creştere

206-50527-25_pix_15.jpg„Noutatea pe care o prezintă acest proces de listare este faptul că vom dori să existe şi o promovare a acestei operaţiuni“, a declarat recent Anca Dumitru. Evaluată la aproximativ 50 de milioane de euro (conform ultimelor oferte), BVB va intra în topul celor mai mari companii tranzacţionabile şi va majora lichiditatea zilnică a bursei în cazul în care acţionarii vor dori să-şi valorifice participaţiile. Cei 331 de acţionari (87 persoane juridice şi 244 persoane fizice) împart 7,674 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 10 lei/acţiune.

„Termenul de listare este de 45 de zile de la semnarea contractului de intermediere, termen asumat de către intermediar“, spune Anca Dumitru. Listarea nu presupune lansarea unei oferte publice iniţiale, free-float-ul urmând a fi asigurat de numărul mare al acţionarilor, la preţul pe care îl va stabili piaţa. „Din punctul nostru de vedere, totul este pregătit pentru listare“, adaugă directorul general al BVB.

Bursa a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 2,9 milioane euro şi un profit de două milioane euro, câştig ce urmează a fi distribuit sub formă de dividende. Veniturile operaţionale ale BVB sunt create, în principal, de comisionarea tranzacţiilor operate pe platforma proprie, însă anul trecut profitul a fost, în mare parte, rezultatul câştigurilor obţinute de pe urma depozitelor în valoare de 15 milioane euro. În 2009, valoarea zilnică a tranzacţiilor a continuat să scadă, ajungând la 20 milioane lei, de la 27 milioane lei în 2008 şi 55 milioane lei în 2007. Anul acesta, lichiditatea a revenit pe creştere, media zilnică după primele trei luni fiind de peste 30 milioane lei. Scăderea valorii tranzacţiilor de anul trecut a redus şi valoarea bursei până la circa 40 milioane euro de la maximul înregistrat în 2007 de peste 150 milioane euro. Deţinerea unui pachet mai mare de 5% din capitalul social va fi în continuare interzisă. Cel mai mare acţionar al BVB este, în prezent, Mircea Musgociu, care deţine 4,3% din acţiunile bursei. 

BVB urmează exemplul Sibex

BVB nu va fi prima piaţă autohtonă li­stată. Sibex, bursa de la Sibiu, este deja tranzacţionabilă pe piaţa spot lansată la începutul anului. În mai puţin de trei luni, la Sibiu s-au tranzacţionat 10% din titlurile Sibex, iar capitalizarea a ajuns la aproape 42 milioane lei, dublu faţă de valoarea capitalului social, de 21,5 milioane lei.
Listarea se doreşte a fi un exemplu pentru companiile private, interesate de prezenţa pe o piaţă reglementată. În afară de orice alt avantaj (garantarea transparenţei, posibilităţi de finanţare din piaţă prin majorări de capital sau oferte secundare de acţiuni etc.), prezenţa bursei pe propria platformă reprezintă un semnal de încredere în piaţa de capital. BVB, care este şi acţionarul principal al Depozitarului Central, instituţia de compensare şi decontare, ar putea, în viitor, fuziona cu bursa de la Sibiu, conform planurilor vechi de câţiva ani nerealizate. Până atunci însă, vom afla şi valoarea de piaţă a BVB.

Termenul de listare este de 45 de zile de la semnarea contractului cu intermediarul, termen asumat de către brokerul desemnat.
Anca Dumitru, director general, BVB

50 milioane euro este valoarea aproximativă a BVB în prezent, conform ultimelor oferte, în creştere faţă de anul trecut, dar sub valoarea din 2007

7,7 milioane este numărul de acţiuni BVB ce urmează a fi tranzacţionabil pe piaţa reglementată, cu o limită de deţinere de 5% din capitalul social, stabilită de la înfiinţarea instituţiei