Cu doar 55 de voturi „pentru” din totalul de 150 de parlamentari, Slovacia a respins planul de extindere a fondului de salvare a statelor cu probleme din Europa. EFSF, în valoare de 440 miliarde euro, ar trebui majorat pentru a putea face față cererilor din Grecia, dar și din Portugalia sau Irlanda. Slovacia este ultimul și singurul stat dintre cele 17 economii din zona euro care nu a ratificat încă planul de salvare.
Analiștii politici indică mai degrabă un vot de blam la adresa guvernului condus de Iveta Radicova, care se bazează pe sprijinul unei coaliții de patru partide. Cum proiectul înaintat de cabinetul Radicova a fost respins de Parlament, guvernul va trebui înlocuit. Lucru dificil în actuala configurație politică din Slovacia, cu posibilitatea de a se ajunge la alegeri anticipate.
Oficialii slovaci au declarat, după respingerea proiectului, că o nouă sesiune de vot ar putea avea loc chiar în această săptămână, iar, cel mai probabil, planul european va fi ratificat. Însă fragilitatea construcției europene a fost deja demonstrată de această decizie a slovacilor. Practic, salvarea Greciei (dar și a Portugaliei, care se bazează în continuare pe banii EFSF) poate fi blocată de un singur vot, chiar dacă acesta aparține unei țări de doar 5,4 milioane locuitori.
Reprezentanții opoziției din Slovacia susțin, pe bună dreptate, că planul de salvare este inutil, Grecia fiind de facto în faliment. Și că ar fi mai ieftin să lași statele și băncile să dea faliment decât că pompezi bani în ele pentru a le salva. Însă decizia a fost deja luată de Germania și de Franța, iar împotrivirea față de majoritate pare inutilă.
În orice caz, slovacii trag un semnal de alarmă la adresa Uniunii Europene și a zonei euro. Va fi nevoie de o modificare semnificativă a sistemului politic și economic al UE pentru a face față provocărilor din viitor. Modificare care va veni mai repede decât se crede în acest moment și care să creeze ceea ce președintele României numea „Statele Unite ale Europei”.