Principalele burse europene au închis în creştere şedinţa de tranzacţionare de joi, în urma avansului titlurilor din domeniul construcţiilor, susţinute de rezultatele financiare solide ale Holcim, al acţiunilor bancare şi companiilor producătoare de materii prime.

Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a crescut cu 1,43%, DAX al pieţei de capital germane cu 1,45%, iar indicele francez CAC 40 cu 1,59%. FTSEurofirst 300, indice care include cele mai importante companii europene, a urcat cu 1,4%.

„Evoluţia bună este legată, parţial, de rezultatele peste aşteptări ale Holcim şi Ahold, dar şi de revenirea pieţei de capital din China”, a declarat Heino Ruland, analist la compania Ruland Research. Investitorii au redevenit optimişti după ce piaţa de capital din China a avansat cu 4,5%, a doua mare creştere din 2009.

Titlurile din domeniul construcţiilor au înregistrat creşteri, cotaţia Holcim urcând cu 5,7% după ce grupul a anunţat că programele economice din Statele Unite şi Europa vor susţine industria construcţiilor în 2010. Vinci, Lafarge şi CRH au avansat cu 3,1-4,8%.Acţiunile retailerului olandez Ahold au urcat cu 4,2%, după ce grupul a anunţat un profit peste aşteptări pentru trimestrul al doilea.

Sectorul bancar a avut cea mai mare contribuţie la evoluţia pozitivă a burselor, titlurile UBS avansând cu 4,5%. Cotaţiile companiilor energetice au crescut, după ce preţul petrolului s-a menţinut la aproximativ 72 de dolari, respectiv BG Group, BP, Royal Dutch Shell şi Total cu 1,1-2,4%.

SURSA: Mediafax