Cele mai noi oferte in materie de burse in strainatate vizeaza diferite domenii de studiu si se adreseaza studentilor, absolventilor sau celor care inca nici nu sunt studenti. Spre exemplu, numai Fundatia pentru o Societate Deschisa Romania (FSDR) are trei programe care vizeaza diferite segmente de tineri. Primul program lansat de curand de FSDR se numeste „Undergraduate Student Exchange 2003-2004” si este realizat cu sprijinul „Open Society Institute” din New York. Programul se adreseaza studentilor care sunt in anul II de studiu in unul din domeniile: Studii americane, Istoria artei, Studii clasice, Literatura comparata, Antropologie culturala, Arte plastice si ale spectacolului, Economie generala, Relatii politice internationale, Filozofie, Jurnalism, Drept, Istorie, stiinte politice, Sociologie. Participantii vor studia timp de un an academic (anul III), la o universitate sau un colegiu din Statele Unite, iar pe durata studiilor vor efectua in fiecare semestru cate 25 de ore servicii in folosul comunitatii, in domeniile de interes. La sfarsitul anului de invatamant, bursierii vor reveni in tara pentru a-si continua studiile. La intoarcerea in tara, studentii vor fi implicati in activitati de voluntariat in cadrul diverselor organizatii, pentru a efectua servicii in folosul comunitatii.

Si absolventii de liceu pot pleca in SUA

Prin schimbul de studenti se sprijina dezvoltarea participantilor si a societatilor din care acestia provin, atat din punct de vedere educational, cat si al implicarii civice. Programul ofera studentilor posibilitatea de a experimenta un model educational (liberal arts education) ce imbina studiile specializate cu cunosiinte de natura generala, folositoare in societatea contemporana. Modelul propune, de asemenea, impletirea instructiei teoretice cu aplicarea practica a cunostintelor dobandite.
Procesul de selectie include patru etape (preselectie dosare, test de limba engleza, interviu, selectie finala) conduse de echipe de profesionisti din tara si din Statele Unite. Selectia se va face pe baza meritelor academice, a cunostintelor de limba engleza, precum si a activitatilor extracurriculare si sociale. Al doilea program lansat luna aceasta de catre FSDR are ca obiect burse la Universitatea Americana din Bulgaria. Oferta se adreseaza elevilor din ultimul an de liceu sau absolventilor de liceu promotiile 2001 sau 2002. Nu pot participa la acest program persoanele care deja urmeaza cursurile unei facultati sau ale unui colegiu. Programul ofera patru ani de studii la una din facultatile: Studii americane, Studii europene, Business Administration, Economie, Jurnalistica si comunicare in masa, stiinte politice si relatii internationale, Limba si literatura engleza, Istorie, Informatica, Matematica. Dosarul de inscriere trebuie sa cuprinda documente privind situatia scolara a candidatului si trei scrisori de recomandare. Bursele se vor acorda pe baza meritelor academice si a nevoii financiare demonstrate.Cea de-a treia propunere din partea Fundatiei pentru o Societate Deschisa este „Programul de burse la Universitatea Oxford”, finantat de catre Open Society Institute, Foreign and Commonwealth Office si Universitatea Oxford.

Trei luni de pregatire la Financial Times

Bursele sunt anuntate in urmatoarea structura: burse de cercetare postuniversitare cu durata de noua luni, burse de masterat (M. Juris, MSc, MSt) cu durata de noua sau 12 luni, burse de masterat cu durata de 12 luni in filozofie politica si burse cu durata de trei luni in studii sociale aplicate. Dintre conditiile principale de participare amintim: candidatii trebuie sa fie absolventi ai unei institutii de invatamint superior, sa nu depaseasca virsta de 35 de ani la data de 1 octombrie 2003, sa aiba calificative academice foarte bune si sa vorbeasca fluent limba engleza. O oferta tentanta de pregatire pentru meseria de jurnalist face cu ochiul tinerilor studenti sau absolventi interesati de acest domeniu. Aceasta este un stagiu de practica, de trei luni de zile, la cunoscutul cotidian Financial Times. „The Sander Thoenes Prize” este o recompensa care se acorda anual, in memoria unui corespondent al ziarului ucis in Jakarta. Premiul sau bursa consta in posibilitatea de a lucra trei luni in redactia Financial Times, cu plata cheltuielilor curente. Se cere candidatilor sa nu aiba mai mult de cinci ani experienta in domeniu si sa fie interesati de domeniul jurnalismului economic. Pentru inscriere, se solicita fluenta limbii engleze, cel putin doua scrisori de recomandare, un articol de 900 de cuvinte pe o tema relevanta. Candidatii mai trebuie sa trimita decupaje a cel putin doua articole publicate sau un eseu pe o tema academica. De asemenea, pentru a fi complet, dosarul trebuie sa contina un CV si o scrisoare de intentie de 400 de cuvinte. Adresa pe care vor fi expediate dosarele: Hugh Carnegy, Deputy Managing Editor, „Financial Times”, One Southwark Bridge, London SE1 9HL. Data limita de primire este 30 noiembrie 2002. Pe plic se va inscrie codul: STP/FT02.

Detalii despre programul la Universitatea americana din Bulgaria

Dosarul de inscriere trebuie sa cuprinda:
· un formular-tip;
· trei scrisori de recomandare-tip, in limba engleza;
· foaia matricola (original si traducere autorizata in limba engleza);
· un eseu in limba engleza;
· documente care sa dovedeasca situatia financiara a candidatilor (detalii in formular).
Toti candidatii vor sustine un test de limba engleza in data de 13 decembrie 2002.
Termenul limita de depunere a dosarelor este 5 decembrie 2002.
Pentru toate cele trei programe ale Fundatiei pentru o Societate Deschisa, informatii suplimentare si formulare de inscriere se pot obtine de la Biroul de relatii cu publicul, str. Caderea Bastiliei, nr. 33, sector 1, 711391 Bucuresti, tel: 021-212.11.01, 021-212.11.02
e-mail: info@buc.osf.ro, https://www.osf.ro

Conditii de participare la programul de burse pentru Universitatea Oxford

· Candidatii trebuie sa fie absolventi ai unei institutii de invatamint superior, sa nu depaseasca varsta de 35 de ani la data de 1 octombrie 2003, sa aiba calificative academice foarte bune si sa vorbeasca fluent limba engleza.
· Nu pot participa in cadrul acestui program persoanele care in perioada 1 octombrie 2001 – 30 septembrie 2003 au beneficiat sau vor beneficia de o bursa de studiu cu durata de peste patru luni in Occident.
· Dosarul de inscriere se depune in doua exemplare (original si fotocopie). Dosarele depuse nu se returneaza.
· Nu se vor lua in considerare dosarele incomplete sau cele care nu corespund cerintelor din anunt.
· Data limita de depunere a dosarului este 2 decembrie 2002.

Conditii de Inscriere la programul Undergraduate Student Exchange

· Sa fie studenti in anul II la o facultate acreditata;
· Sa aiba o situatie scolara foarte buna;
· Sa fie implicati in mod activ in diverse activitati extracurriculare/sociale;
· Sa nu fi petrecut ultimii doi ani in afara tarii;
· Sa nu fi urmat mai mult de un semestru cursurile unui liceu din Statele Unite;
· Sa fie buni cunoscatori ai limbii engleze;
· Sa aiba varsta cuprinsa intre 19 si 23 de ani;
· Sa poata incepe studiile in vara anului 2003.

Dosarul de inscriere se depune in doua exemplare (original si fotocopie). Nu se vor lua in considerare dosarele incomplete sau cele care nu corespund cerintelor din anunt. Dosarele depuse nu se returneaza. Data limita de depunere a dosarului este
28 noiembrie 2002.