Conform unui comunicat al ANAT, reprezentanţii industriei îşi reafirmă dorinţa ca Ministerul Turismului să finalizeze cât mai repede normele metodologice ale actului normativ privind garantarea pachetelor turistice aprobat la finalul lunii august, norme care ar fi trebuit să apară pe 16 octombrie. 

“Situaţia creată în piaţă de Omnia Turism a arătat cât de necesară este apariţia reglementărilor referitoare la garantarea pachetelor turistice care să prevină cazurile de păgubire a turiştilor şi a agenţiilor de turism partenere care întotdeauna au efecte negative asupra activităţii operatorilor cu un comportament corect în piaţă. De ani de zile ANAT solicită insistent apariţia unui mecanism eficient de garantare şi a avansat autorităţilor propuneri în acest sens. Cerem, din nou, ca legislaţia să fie actualizată cât mai curând”, a precizat Alin Burcea

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism a găsit soluţii, în ultimele două zile, pentru ca 86 de clienţi ai Omnia Turism aflaţi în Egipt şi Thailanda în momentul decesului proprietarului George Negru să îşi continue vacanţa până la finalul acesteia. 

În cazul a 39 de turişti aflaţi în Egipt s-a stabilit ca fiecare să achite cazarea neplătită de Omnia Turism partenerului local, la un tarif cu mult mai mic decât cel din pachetul turistic, în urma negocierilor purtate de conducerea ANAT cu firma din Egipt şi astfel ei să îşi continue vacanţa. 

Pentru 47 de turişti aflaţi în Thailanda ANAT suportă costurile transferului Phuket-Singapore, neplătit de Omnia Turism înainte de începerea programului turistic, de unde aceştia se vor întoarce în România, la finalul vacanţei. 

Turiştii care nu mai pleacă în vacanţele plătite deja sunt îndrumaţi să depună dosarul de despăgubire la societatea de asigurări cu care avea contract agenţia, şi anume Omniasig. 

Dosarul trebuie să conţină corespondenţa purtată cu agenţia din care reiese că nu se efectuează vacanţa, contractul de comercializare a pachetului de servicii turistice, copii ale documentelor de plată a vacanţei.

AGERPRES

Citiți și:

Ministrul Turismului: Paguba produsă de Omnia Turism este cea mai mare de după revoluţie