Astfel, din cei 598 de deputaţi prezenţi – dintr-un total de 631 -, 439 au votat în favoarea cererii guvernului de a primi mandat de negociere a noului program de asistenţă, 119 au fost împotrivă şi 40 s-au abţinut, a anunţat preşedintele Bundestagului, Norbert Lammert. 

Acest vot înlătură unul din ultimele obstacole majore în calea deschiderii negocierilor propriu-zise asupra programului de asistenţă financiară pentru Atena. 

Deputaţii germani şi-au întrerupt vacanţa pentru votul de vineri, Lammert precizând, în închiderea şedinţei, că ar putea fi rechemaţi înainte de reluarea oficială a sesiunii, la 8 septembrie. Atunci, Bundestagul ar urma să aprobe, ca şi alte parlamente naţionale, planul de ajutor după ce vor fi stabilite detaliile acestuia. 

În timpul discuţiilor din legislativ, cancelarul Angela Merkel şi ministrul de finanţe Wolfgang Schaeuble au pledat puternic pentru aprobarea deschiderii negocierilor, şefa guvernului avertizând că, în lipsa unui nou ajutor, pentru Grecia va urma 'haosul asigurat'. 

Circa 50 de deputaţi din tabăra conservatoare a cancelarului (CDU/CSU) au anunţat că vor vota 'nu', în timp ce Verzii, din opoziţie, au vrut să se ralieze unui vot favorabil. 

Coaliţia de guvernare (CDU/CSU-SPD) deţine o majoritate de 80% în Bundestag. 

Cea mai mare economie din Uniunea Europeană, Germania este şi cel mai mare contributor la planurile de asistenţă pentru ţările zonei euro. Majoritar împotriva unui nou ajutor pentru Grecia la începutul acestei luni, germanii sunt acum favorabili în procent de 53% noului plan, conform unui sondaj publicat vineri. La presiunea Berlinului, această nouă perfuzie financiară va fi supusă unor condiţii foarte dure, primele reforme fiind deja aprobate de parlamentul de la Atena în noaptea de miercuri spre joi.

AGERPRES