Ce trebuie să știm despre Buna Vestire

Sărbătoarea Buna Vestire amintește de ziua în care Arhanghelul Gavriil a venit la Fecioara Maria și a anunțat-o că îl va naște pe Iisus Hristos.

În Evanghelie, găsim informații care spun că Dumnezeu l-a trimis pe îngerul Gavriil în Nazaret la Fecioara Maria pentru a-i spune că Dumnezeu a binecuvântat-o cu darul nașterii lui Iisus Hristos.

Chiar dacă data în care sărbătorim Buna Vestire este cu nouă luni înainte de nașterea Mântuitorului, aceasta a variat la început. În unele zone se ținea pe 5 ianuarie, în ajun de Bobotează, iar în câteva Biserici de Apus, cum ar fi în Spania, Galia și Milano, cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului se serba la data de 18 decembrie.

Variația datei de prăznuire a existat în Apus până în secolul al  XI-lea, dupa care, data de 25 martie s-a generalizat în toate popoarele catolice.

Ce tradiții trebuie să respectăm în această zi

În tradiția populară, sărbătoarea Buna Vestire este cunoscută sub numele de Ziua Cucului, pentru că în această zi se spune că are loc primul cântec care anunță venirea primăverii.

Unul dintre obiceiuri este acela ca pe 25 martie, oamenii să numere de câte ori cucul își cântă numele. Prin acest mod ar descoperi câți ani mai au de trăit.

„Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ pan’ m-oi însura mărita?”

Un alt doilea obicei este ca în ziua sărbătorii, fetele și băieții să-l întrebe pe cuc când se vor căsători și dacă își vor găsi alesul: „Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ pan’ m-oi însura (mărita)?”. Se spune că dacă după rostirea cuvintelor, cucul începe să cânte înseamnă că mai durează un an până la căsătorie.  În schimb, dacă tace, înseamnă că se vor căsători mai devreme de un an.

În unele zone ale țării, există obiceiul de a face un foc în curte, în dreptul ușii și să se pună pe lângă foc trei castroane cu apă, sare și pâine, care urmează să se dea de pomană.

Conform tradiției, prin alte regiuni se așază pe pragul ușii trei farfurii cu pâine și cu sare pentru a hrăni îngerii. Aceștia, în schimb vor păzi casa și oamenii de rele.

De asemenea, în ziua sărbătorii nu este bine să dormi prea mult pentru că altfel riști să fii somnoros tot anul.

O altă superstiție spune ca nu este bine sa verifici cuibul de ouă sau să le pui sub cloșcă, căci altfel puii se vor îmbolnăvi. În plus, în ziua sărbătorii, femeile nu au voie să spele și să calce, iar bărbații nu au voie să facă treabă prin gospodărie.

Credincioșii ortodocși au dezlegare la pește

Buna Vestire este una dintre cele două sărbători în care credincioșii care țin Postul Paștelui au voie să mănânce pește. Credincioșii mai au  dezlegare la pește pe 9 aprilie, când este Duminica Floriilor.