Bulgaria renunță la obiectivul de adoptare a monedei euro în ianuarie 2024 deoarece nu reușește să îndeplinească anumite criterii, dar ar trebui să încerce să adere la moneda comună până în 2025 sau posibil mai devreme, a declarat vineri ministrul de finanțe Rossitsa Velkova.

Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, dorește să adere la moneda euro pentru a stimula investițiile și siguranța creditelor, însă o criză politică prelungită i-a perturbat eforturile.

În ianuarie, Croația a devenit al 20-lea membru al zonei euro. Bulgaria, între timp, va avea în aprilie al cincilea scrutin în doi ani.

Bulgaria nu a îndeplinit criteriile privind inflația

Velkova a declarat că Bulgaria nu a îndeplinit criteriile de intrare în ceea ce privește inflația și că nu a făcut unele modificări juridice necesare, dar că guvernul interimar este pregătit să depună din nou proiecte de lege odată ce un nou parlament se va întruni după alegerile din 2 aprilie.

„Având în vedere că nu vom depune un raport de convergență acum, la sfârșitul lunii februarie, data țintă de 1 ianuarie 2024 nu poate rămâne”, a declarat Velkova reporterilor.

Ea a spus că Bulgaria ar putea depune raportul după luna iulie dacă îndeplinește criteriile și, dacă „avem sprijinul statelor membre, am putea adera la zona euro cel târziu la 1 ianuarie 2025”.

Velkova a declarat că partenerii UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la eșecul Bulgariei de a respecta angajamentele asumate, ceea ce a condus la decizia de a nu depune raportul de convergență luna aceasta.

Corupția, un obstacol major în calea aderării la euro

De ani de zile, corupția generalizată din această țară balcanică a fost considerată un obstacol major în calea aderării la euro. Săptămâna trecută, Statele Unite și Marea Britanie au sancționat opt bulgari, inclusiv doi foști miniștri, pentru presupuse fapte de corupție.

Velkova a declarat că sancțiunile nu au fost discutate la întâlnirile sale cu oficialii eurogrupului de la începutul acestei săptămâni.

Pe fondul creșterii vertiginoase a prețurilor în Europa Centrală și de Est, inflația armonizată la nivelul UE a Bulgariei a urcat la 14,3% în ritm anual la sfârșitul anului 2022, a opta cea mai mare rată din blocul comunitar.

Înainte de a fi dizolvat, parlamentul bulgar nu reușise să adopte modificările la legile împotriva spălării banilor, la codul de asigurări și la o lege comercială necesare pentru aderarea la euro.

Impact negativ asupra ratingurilor de credit ale Bulgariei

Velkova a declarat că lipsa unui obiectiv clar de aderare la euro în următoarea jumătate de an ar putea avea un impact negativ asupra ratingurilor de credit ale Bulgariei. Dar ea a spus că țara ar putea totuși să își propună să finalizeze adoptarea euro de la jumătatea anului 2024 dacă îndeplinește criteriile la timp.

Adoptarea monedei euro este susținută de principalele partide politice din Bulgaria, dar a fost criticată de unele facțiuni pro-ruse și are un sprijin mai puțin entuziast în rândul publicului, sondajele de anul trecut indicând o scădere a sprijinului.

Mulți oameni se tem de creșterea prețurilor ca urmare a trecerii la euro, așa cum s-a întâmplat și în Croația, scrie Financial Post.