Catherine Deneuve a fost invitata de onoare a celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. A venit såmbătă la prånz şi a plecat duminică după-amiază, urmånd aproape cu stricteţe un program stabilit anterior. A prezentat ultimul ei film, făcut în regia lui André Téchiné, „Les temps qui changent“, şi în aceeaşi seară a primit trofeul pentru întreaga carieră, în cadrul ceremoniei de închidere, din måinile Maiei Morgenstern. A ţinut o conferinţă de presă de 45 de minute şi a acordat autografe şi cåteva interviuri individuale. A måncat la două localuri cu specific romånesc şi a băut un păhărel de palincă ardelenească. A stat în Cluj-Napoca puţin peste 24 de ore şi a dormit la hotelul City Plaza.

Prezenţa ei a fost, fără îndoială, un eveniment, iar Deneuve s-a purtat admirabil de-a lungul întregului sejur. Fără efuziuni de familiaritate, dar şi fără răbufniri de divă. Corect şi profesionist.

Ce s-a văzut însă la televizor şi ce s-a scris în presă? Că Deneuve le-a cerut organizatorilor să fie aşteptată cu bujori albi şi că le-a impus să poată fuma oriunde. De unde şi titlurile cu litere de o şchioapă din ziare sau de pe burtierele televizoarelor: „Deneuve şi-a aprins ţigară de la ţigară“ sau „Vedetă cu fumuri“. Şi nu vorbim aici de emisiuni mondene, ci de reportaje de ştiri. Asta a considerat presa romånească demn de semnalat din toată povestea, cu un dispreţ aproape suveran.

Dacă faptul că cineva fumează – fie chiar şi ţigară de la ţigară – a ajuns să fie considerat ştire de actualităţi, înseamnă că jurnalismul romånesc n-o duce prea bine. Aş înţelege comentariile maliţioase dacă redacţiile ziarelor sau holurile televiziunilor din Romånia n-ar duhni de tutun – dar poate nici atunci, că doar nu sunt finanţate de comisii publice de sănătate şi nici nu plătesc din buzunarul lor ţigările sau asigurarea medicală a doamnei Deneuve. Trist este că majoritatea jurnaliştilor cu pricina n-au auzit în viaţa lor de André Téchiné şi n-au văzut nici măcar un film cu Deneuve. Cåt despre profesionalismul care spune că orice ştire trebuie verificată din trei surse, nici nu vreau să vorbesc. Pentru că altfel, le-aş spune tuturor celor care cred că au „acoperit“ în media evenimentul că Deneuve nu a avut nici o pretenţie din partea organizatorilor. A fost aşteptată cu bujori albi în camera de hotel pentru că Magda Mihăilescu, prietenă apropiată a lui Téchiné, a aflat chiar de la el că acestea sunt florile preferate ale actriţei. Şi a fumat pentru simplul fapt că în Romånia încă se poate fuma în locurile în care ea a făcut-o.

Mihai Chirilov este directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania – TIFF