Deși suntem în plină criză sanitară și financiară, Capitala României a reușit să ajungă în topul celor mai scumpe orașe din lume. Niciun alt oraș din țară nu are un trai la fel de scump ca cel din București.

Potrivit unui top al celor mai scumpe orașe din lume realizat de Mercer, Bucureștiul a reușit să avanseze semnificativ din punct de vedere al costului traiului. Trebuie menționat faptul că raportul anual clasifică 209 de orașe pe baza prețului comparativ al cheltuielilor, unde sunt incluse costurile de locuințe, transport, mâncare și divertisment.

Astfel, spre deosebire de anul 2020, în acest an, Bucureștiul ocupă locul 160, fiind cu 14 poziții mai sus față de anul precedent.

În ceea ce privește vecinii României, făcând o comparați s-a descoperit că avem capitala cu cel mai mare cost al traiului zilnic, după Kiev.

Totodată, Budapesta, capitala Ungariei ocupă poziția 162, Sofia ocupă locul 165, iar Belgrad, capitala Serbiei ocupă poziția 163.

Potrivit analizei, Kievul este mai scump decât Bucureștiul, ocupând poziția 149. Totuși, în cazul capitalei Ucrainei se observă un trend de ieftinire al traiului zilnic, întrucât Kievul a coborât 43 de poziții în clasament, anul trecut fiind pe locul 106.

Cel mai scump oraș din lume

În ceea ce privește cel mai scump oraș din lume, aici se încadrează orașul Ashgabat din Turkmenistan, potrivit sondajului Mercer- Cost of Living, din acest an.

Sursa citată mai arată că Ashgabat, care a ocupat locul doi pe lista de anul trecut, este cu totul diferită față de restul țărilor din top 10, care este cuprins, în general, de centre de afaceri precum Hong Kong (cel mai scump oraș din anul trecut și al doilea cel mai scump din acest an), Tokyo (locul 4 în 2021), Zurich (locul cinci în 2021) și Singapore (locul șapte în 2021).

Raportul mai evidențiază faptul că întreaga griză financiară care a afectat Turkmenistanul a fost motivul principal pentru care costum vieții a crescut în ultimii ani. În timpul crizei, alimentele și hiperinflația au suferit și ele la rândul o criză.

Cea mai mare schimbare față de sondajul Mercer de anul trecut o reprezintă faptul că Beirutul a ajuns să urce de pe locul al 45-lea, pe al treilea. În acest context, Mercer susține că această ascensiune se datorează crizei economice a Libanului, care a fost exacerbată de pandemia Covid-19 și de explozia care a avut loc în Portul Beirut, în luna august a anului trecut.

În ceea ce privește situația din SUA, potrivit sursei citate, topul arată că țările europene au început să devaneze Statele Unite. Mai exact, moneda Euro a câștigat aproape 11% față de dolarul american, iar orașele europene au fost clasificate comparativ mai scumpe decât cele din SUA.

Acesta a fost și motivul pentru care orașul New York din top 10 a ajuns în top 14, scăzând astfel 8 locuri în clasament. Pe de altă parte, Parisul a urcat în clasament de pe locul 50 în 2020, la poziția 33, anul acesta.

TOP 10 cele mai scumpe orașe din lume

Întregul top 10 al celor mai scumpe orașe din lume este următorul:

1. Ashgabat (Turkmenistan)
2. Hong Kong (China)
3. Beirut (Liban)
4. Tokyo (Japonia)
5. Zurich (Elveția)
6. Shanghai (China)
7. Singapore
8. Geneva (Elveția)
9. Beijing (China)
10. Berna (Elveția)