Firmele care deţin primele două mall-uri construite în Bucureşti de turcii de la Anchor Group, Bucureşti Mall Development and Management şi Plaza Mall Development and Management, sunt în proces de executare silită din cauza neplăţii unor datorii totale de 3.431.000 lei (circa 811.000 euro) la bugetul de stat.

Update: Reprezentanţii Anchor spun că apar pe lista cu obligaţii restante a ANAF din vina Fiscului şi că au depus o cerere de compensare a datoriilor care a fost soluţionată abia de 29 ianuarie, în prezent, grupul neavând datorii. Mai multe detalii aici.

Bucureşti Mall Development and Management, care deţine centrul comercial Bucureşti Mall din cartierul Vitan, figurează pe lista fiscului cu datorii de 1.918.000 lei, majoritatea fiind ca urmare a neplăţii TVA.

În cazul Plaza Mall Development and Management, care deţine Plaza România de pe bulevardul Timişoara, datoriile se ridică la 1.513.000 lei, din care majoritatea pentru neplata TVA, respectiv 834.000 lei, dar şi pentru neplata impozitului pe profit, adică 613.000 lei.

Datorii recente

La sfârşitul lunii septembrie 2009, când s-a prezentat ultima listă a datornicilor la stat, cele două firme nu apăreau ca restanţiere, deci datoriile sunt din ultimele trei luni ale anului trecut.

Turcii de la Anchor şi-au împărţit, în 2008, activitatea mall-urilor din Bucureşti pe două firme distincte.  Astfel, potrivit ultimelor evaluări disponibile, activele Bucureşti Mall Development and Management  valorează 75 mil. euro, iar cele ale Plaza Mall Development and Management, 94 mil. euro.

Anchor Group a intrat pe piaţa românească în 1997 şi este dezvoltatorul primului centru comercial de tip mall din Capitală, Bucureşti Mall. Dezvoltatorul mai deţine centrul comercial Plaza România, clădirea de birouri Anchor Plaza şi are în curs de finalizare proiectul rezidenţial InCity Residences.

Reprezentanţii Anchor nu au putut fi contactaţi telefonic pentru detalii