Din cele 168 de proiecte imobiliare începute în perioada 2006-2008 în Bucureşti, un număr de 8.861 de unităţi locative aveau termenul de predare anul acesta. Până la sfârşitul primului semestru al lui 2009, au fost predate circa 3.319 locuinţe, reprezentând doar 37% din numărul total ce trebuia livrat pe piaţă, se arată într-un studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară Regatta. 
   
Între 2006 şi 2009, la nivelul Capitalei au fost anunţate 202 proiecte, însumând aproximativ 121.936 unităţi locative. Din 2006 până în prezent au fost livrate doar  10.633 locuinţe, în acest moment, numărul estimat de locuinţe noi aflate la vânzare în Bucureşti fiind situat între 4.500 şi 5.000, reprezentând aproape 50% din locuinţele noi livrate până acum.
   
Începând cu semestrul doi al anului trecut, şi continuând cu semestrul întâi al acestui an, s-a observat o scădere accentuată a vânzărilor în paralel cu încetinirea ritmului lucrărilor de construcţie.
 
Scăderea preţurilor s-a produs în special la apartamentele situate în imobilele vechi, unde proprietarii au operat scăderi cu până la 40-45% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008.
 
 “Diferenta mare între preţurile aşteptate de către cumpărători şi preţul la care se poate vinde un imobil construit în perioada 2007-2008, face ca cererea să rămână total nesatisfăcută până la momentul la care finanţarea va fi reluată de bănci în condiţii mai bune. Astfel, se poate considera că semestrul întâi a fost caracterizat de un blocaj al segmentului rezidenţial”, a declarat Robert Teodorescu, manager departament rezidenţial din cadrul Regatta.

Fără speculatori piaţa este moartă
 
Conform aceluiaşi studiu, o altă consecinţă a crizei imobiliare a fost ieşirea de pe piaţă a investitorilor speculativi, care cumpăraseră un  număr foarte mare de apartamente în scopul revânzării lor la preţuri mai mari, în special în ansambluri rezidenţiale aflate în stadiul de construcţie.

Retragerea acestor investitori, la care se adaugă creşterea ofertei prin aruncarea în piaţă a numărului mare de apartamente achiziţionate de aceştia (estimate la 2.000-2.500 unităţi locative), au accentuat creşterea ofertei existente la nivelul Capitalei.

Metode de supravieţuire
   
Începând cu primul semestru al lui 2009, dezvoltatorii au fost nevoiţi să aducă în piaţă noi strategii pentru deblocarea sectorului rezidential. S-au adaptat cererii tot mai mari pentru apartamente cu două camere şi garsoniere, recompartimentând suprafeţele destinate apartamentelor cu trei şi patru camere.

„Au micşorat suprafeţele apartamentelor, astfel încât preţurile să fie cât mai apropiate de posibilitatea de cumpărare“, se precizează în studiu.

Au încetinit ritmul lucrărilor, termenele de livrare fiind decalate pentru unele proiecte cu până la 6-8 luni, în unele cazuri chiar cu asumarea plăţii de penalizari către beneficiari.

Câteva proiecte au fost sistate după ce iniţial se începuse procesul de pre-contractare, acest fapt  ducând la o neîncredere sporită a cumpărătorilor faţă de ansamblurile aflate în stadiul de proiect.

Consecinţa acestor situaţii s-a manifestat prin orientarea cumpărătorilor către imobilele deja construite sau aflate în stadii  finale.