'Nimeni nu vrea să influenţeze campania electorală în Marea Britanie', a afirmat Tajani, într-o conferinţă de presă la Bruxelles

'Nu vrem să influenţăm dezbaterea în Marea Britanie, ei sunt cei care au decis să părăsească Uniunea Europeană. Noi am spus doar că ne vom apăra interesele', a continuat el. 

Miercuri seară, Theresa May, a cărei strategie pentru viitoarele negocieri asupra Brexit-ului a fost criticată de europeni, a contraatacat, acuzându-i pe 'unii' responsabili europeni că încearcă să influenţeze rezultatul alegerilor legislative din ţara sa şi că nu doresc succesul acestor tratative. 

'Nu este un atac sau o formulare deplasată a spune că a fi membru al UE nu este acelaşi lucru cu a fi în afara UE. Eu, unul, cred că e mai bine, dar e opinia mea', a explicat Tajani. 

Din partea Comisiei Europene, răspunsul a fost mai puţin direct. 'Suntem prea ocupaţi pentru a face comentarii la comentarii', a declarat purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas, în briefingul de presă zilnic. 'Ştim că în Marea Britanie au loc alegeri. Oamenii devin agitaţi' odată cu apropierea scadenţei de 8 iunie, a remarcat el. 

'Odată ce vom avea un guvern britanic imediat după alegeri, vom fi foarte ocupaţi să ne angajăm în mod constructiv în negocieri' pentru găsirea unui acord privind ieşirea Marii Britanii din UE, a explicat Schinas. 

Citând o listă de activităţi în curs şi de întâlniri între preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi lideri europeni, Margaritis Schinas a dat asigurări că instituţia nu îşi va 'Brexit-iza' munca. 

Şeful de cabinet al lui Juncker, Martin Selmayr, a declarat miercuri seară că preşedintele Comisiei 'nu va petrece mai mult de o jumătate de oră pe săptămână pe acest subiect', nu fără a adăuga: 'Iar aceste 30 de minute pe care le vom consacra săptămânal Brexit-ului s-au scurs'.

AGERPRES