Graţie unei strategii inedite, o afacere a putut creşte de la zero la cåteva milioane de euro în doar şase luni. Deşi de-abia intrată pe piaţă, o societate de brokeraj financiar ameninţă deja supremaţia numelor grele.

În numai jumătate de an, o idee aparent simplă i-a transformat pe şapte foşti directori din grupul BCR în acţionarii a două companii ce cresc dincolo de orice aşteptări. Assess Broker de Asigurare a stråns, de la înfiinţare, în decembrie 2007, şi pånă în iunie 2008, 11.300 de clienţi (cu 12.600 de contracte, primele intermediate fiind în valoare de 2,4 milioane de euro), iar Assess Finance, broker de credite şi leasing, are 320 de clienţi, intermediind pånă acum finanţări de 4,1 milioane de euro. Iar lucrurile par să meargă tot mai bine. „Pånă la sfårşitul acestui an, ne-am propus să intermediem contracte de asigurări în valoare totală de 15 milioane de euro şi credite şi finanţări în sistem leasing de 25 de milioane de euro“, spune Cristian Popescu, director general adjunct al grupului Assess.

Secretul acestei evoluţii fulminante? Aplicarea conceptului de supermarket financiar, idee care a mai fost lansată în Romånia, însă niciodată la un asemenea nivel. „Am creat un sistem integrat de servicii financiare – totul, de la credit şi leasing la asigurări diverse, disponibil într-un singur loc“, explică preşedintele grupului, Mihai Neagu. Cu alte cuvinte, în loc să cutreieri din site în site sau, şi mai rău, din agenţie în agenţie, căutånd cea mai potrivită şi mai avantajoasă ofertă, faci un singur drum, la broker. Iar costurile sunt identice cu cele de la bancă sau de la biroul de asigurări, dacă nu chiar un pic mai mici. Cei de la Assess se måndresc că au contracte de intermediere cu cele mai multe instituţii financiare şi că produsele nu sunt recomandate în funcţie de afilieri sau de comisioanele acordate, „cum se întåmplă adesea în piaţă“.

Sediu propriu, pånă la sfårşitul celui de-al doilea an de business

Ritmul ameţitor de dezvoltare a făcut grupul să-şi stabilească ţinte înalte: un loc în top 10 al brokerilor pånă la sfårşitul acestui an şi intrarea în top 5 pånă la finele lui 2009. De asemenea, numărul de angajaţi ar urma să ajungă la 100 înainte de 31 decembrie 2008. De altfel, începånd de la 1 august, compania se va muta într-un sediu nou (cel actual devenind neîncăpător), urmånd să ocupe 600 mp în CBC Office (fostul bloc Connex de pe Bulevardul Unirii din Bucureşti ). Este o soluţie temporară, avånd în vedere că, pånă la sfårşitul lui 2009, este planificată achiziţia sau construcţia unei clădiri de birouri în zona de nord a Capitalei. Dacă investiţia iniţială în afacere, de 500.000 de euro, a fost suportată din sursele proprii ale acţionarilor, banii pentru sediu ar urma să provină dintr-o finanţare bancară.

Dincolo de comoditatea de a găsi totul sub acelaşi acoperiş şi de a scăpa de comparaţii dificile şi de alergătură, există şi alte „reţete“ pe care cei de la Assess Finance le utilizează pentru a-şi seduce clienţii. „Toţi angajaţii noştri aflaţi în poziţii cheie au experienţă în bănci, societăţi de leasing sau companii de asigurări. Înseamnă că ştiu sistemul, cu bune şi rele. Cunoscånd defectele şi lacunele, este mai uşor să le eviţi, iar oamenii simt asta şi apreciază“, afirmă Mihai Neagu. „Pe de altă parte, avånd o anumită relaţie cu instituţiile financiare, este mai uşor să te descurci în sistemul birocratic în care, cel puţin pe partea de asigurări, nu numai oamenii obişnuiţi, dar şi reprezentanţii unor companii mari se încurcă deseori“, adaugă Cristian Piţigoi, director de vånzări. Practic, se doreşte ca brokerul să fie o interfaţă între client şi instituţiile financiare, pe tot parcursul contractului, serviciile postvånzare fiind oferite prin intermediul call-centerului 021.9690.

În vizor: piaţa bursieră

Serviciul Casco Premium funcţionează şi el ca un magnet pentru clienţi. Pentru 15 euro pe lună (TVA inclus), aceştia primesc, în caz de daună, un Renault Clio sau un Renault Megane (în funcţie de nivelul primei) pe care să-l folosească pe perioada în care autoturismul lor este indisponibil, iar de toate problemele legate de rezolvarea daunei (cu excepţia drumului la secţia de poliţie) se ocupă brokerul. „Avem deja un parc de 14 autoturisme de schimb şi vom mai achiziţiona“, spune Neagu.

114-15453-12_mihaineagu_cc_27.jpgEl precizează că cei 15 euro pe lună nu acoperă cheltuielile generate de acest sistem, însă existenţa lui reprezintă „o chestiune de prestigiu şi imagine“. Nu în ultimul rånd, brokerul este stimulat să facă tot ce-i stă în putinţă pentru a rezolva cåt mai repede dauna, în caz contrar o maşină din parcul de schimb fiind indisponibilă pentru o perioadă mai îndelungată. Proprietarii Assess Finance spun că nu au de gånd să se oprească aici. „Vrem să ne extindem în Bucureşti. Practic, fiecare dintre directorii de vånzări pe care îi avem în acest moment ar urma să aibă în grijă cåte o agenţie, propriul lor centru de profit. Apoi, dorim să fim prezenţi şi în oraşele mari, mai ales în cele din vestul ţării“, spune Mihai Neagu. Deocamdată, a fost deja deschis un punct de lucru vizavi de noul sediu al Serviciului de Înmatriculări Auto şi Permise din Şoseaua Pipera. „Nu în ultimul rånd, vrem să extindem şi să diversificăm serviciul Casco Premium“, adaugă Neagu. Cristian Piţigoi dezvăluie şi că a fost luată serios în calcul intrarea pe piaţa consultanţei şi brokerajului bursier. „Am avut clienţi care ne-au solicitat şi acest serviciu şi ne-am gåndit: pånă la urmă, de ce nu? Doar are legătură cu ce facem noi acum“, arată el.    

114-15451-12_cristianpopescu_27.jpg «Ne-am propus pentru 2008 să intermediem asigurări de 15 milioane de euro.»
Cristian Popescu, director general adjunct, Assess Finance

114-15450-12_cristianpitigoi_cc_27.jpg«Avånd anumite relaţii, este mai uşor să te descurci în sistemul birocratic.»
Cristian Piţigoi, director de vånzări, Assess Finance

 

MAI ESTE LOC PE PIAŢA

114-15454-12serviciifinanciare27.jpgASSESS FINANCE Acţionarii principali sunt foşti directori de sucursală ai BCR Asigurări: Mihai Neagu (50%), Cristian Popescu (23%) şi Radu Vărzaru (23%). Patru foşti directori de agenţie ai BCR Asigurări, Cristian Piţigoi, Laura Niculescu, Cristian Pascal şi Ionuţ Nidelcu, deţin cåte 1%.

PIAŢA CREDITELOR Există circa 150 de brokeri de credite autorizaţi în Romånia, însă, pånă în prezent, ei intermediază numai 1%-2% din împrumuturile acordate de bănci şi societăţi de leasing (adică aproximativ de 300 de milioane de euro pe an). Principalii jucători sunt Gemini Capital Consult, Ymax Premier Team, Easy Credit, Creditlink sau DB Sol Consulting.

PIAŢA ASIGURARILOR

Există circa 390 de companii autorizate, plus alte peste 600 de brokeri din Uniunea Europeană care au anunţat că ar putea intra pe piaţa locală. Brokerii încheie circa un sfert din numărul total de poliţe (reprezentånd cam 500-600 de milioane de euro în 2008).