În postura de membri ai Uniunii Europene, se presupune că nu ar trebui să ne mai facem griji în legătură
cu cât de bine respectă societăţile de brokeraj de la noi regulile care le-au fost impuse. Să fie însă aşa?

Dacă unele dintre societăţile de intermediere chiar sunt pregătite pentru competiţia dură din UE, altele corespund cu greu chiar şi exigenţelor pieţei locale.
Anul trecut, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a dat nu mai puţin de 46 de amenzi şi 36 de avertismente către persoane sau instituţii din piaţa de capital, marea majoritate către reprezentanţi ai societăţilor de servicii de investiţii financiare (SSIF).

Numărul sancţiunilor care au în spate fapte grave nu este de natură să îngrijoreze, însă nici să îi bucure pe cei care îşi lasă banii în grija companiilor de valori mobiliare.
Suma amenzilor date de CNVM în 2006 se ridică la 163.000 de lei, majoritatea către persoane din cadrul societăţilor de brokeraj, dar o parte şi către societăţile în sine.
Recordmanul, din punctul de vedere al sumei, este preşedintele SSIF Mobinvest, Avram Gavril, care a încasat o amendă de 15.000 de lei (peste 4.000 de euro) în şedinţa din 24 august. Controlul efectuat la societate de către reprezentanţii comisiei a scos la iveală nu mai puţin de 14 nereguli. Cele mai importante sunt lipsa unui cont separat pentru clienţi la banca de decontare (banii clienţilor fiind ţinuţi în aceleaşi conturi cu cele ale firmei şi bineînţeles, putând fi utilizaţi de SSIF pentru tranzacţii proprii), cumpărarea de acţiuni pentru unii clienţi fără ca aceştia să aibă disponibil în cont (pe banii societăţii sau ai celorlalţi clienţi), plăţi efectuate prin casierie către clienţi, tranzacţii mai mari de 10.000 de euro neraportate către CNVM şi lipsa cererii de deschidere de cont şi a împuternicirii pentru conturile unor persoane juridice. Cu aceeaşi ocazie, a mai fost amendată societatea cu 10.000 de lei şi reprezentantul compartimentului de control intern, tot cu 10.000 de lei.

Contravenţii dintre cele mai diverse

Amenzi mari au primit şi reprezentanţii IFC Investiţii, actualmente Ventrust Investment. După o rundă de avertismente şi una de amenzi mai mici, „de încălzire“, CNVM a trecut la lucruri mai serioase, amendând trei persoane de la IFC Investiţii cu suma totală de 20.000 de lei, pe 16 octombrie. Din concluziile de aproape două pagini ale controlului Comisiei, se remarcă ordinele telefonice preluate fără a deţine suportul tehnic de stocare a lor, formulare cu date eronate trimise clienţilor, deschiderea de poziţii pe derivate, deşi nu mai aveau voie să facă acest lucru. Cea mai gravă abatere, care a afectat direct 12 persoane, este vânzarea de acţiuni şi, mai apoi, virarea banilor în contul unui escroc care a prezentat procuri false, fără să fie verificată măcar identitatea clienţilor înainte de tranzacţie.
Altă companie abonată la amenzile CNVM este Dorinvest, cu un „punctaj“ total de 33.500 de lei. Primul rând de amenzi a venit în aprilie, pentru probleme cum ar fi păstrarea banilor clienţilor în conturile firmei, înstrăinarea de bani către clienţi debitori faţă de societate, şi faptul că nu s-a cerut proaspeţilor investitori să completeze formularul cu date despre ocupaţia lor. La următorul control, în septembrie, problema păstrării banilor investitorilor în conturile Dorinvest rămăsese de actualitate. În plus, plata contravalorii acţiunilor vândute pe 25 mai de preşedintele Dorin Dobre s-a făcut direct din casierie, contrar prevederilor legale.
Nici Interdealer Capital Invest nu s-a lăsat mai prejos, cumulând 25.000 de lei în cinci amenzi către membrii consiliului de administraţie, în aceeaşi zi, pentru delegarea administrării portofoliului de active al firmei către o societate care nu era autorizată de CNVM să presteze servicii de investiţii.
SSIF Orizont Vest, din Oradea, şi SSIF Broker completează plutonul celor mai amendate societăţi de brokeraj în anul 2006, pentru nereguli ceva mai mărunte.
Un caz care demonstrează că nu sunt chiar atât de multe firme de intermediere pregătite pentru Europa este cel al Geoffrey Invest. Nici nu îşi începuse bine activitatea, şi a fost amendată pentru că în aceeaşi cameră funcţionau trei departamente, cele de front-office, tranzacţionare şi back-office.
Nu au scăpat de braţul lung al Comisiei nici alte entităţi ale pieţei de capital. Două societăţi de administrare a investiţiilor au primit avertismente, iar directorul executiv al Casei Române de Compensaţie (CRC)de la Sibiu, Toma Doşteţeanu, a primit o amendă de 5.000 de lei pentru raportări incorecte către CNVM şi pentru că CRC a avut investiţii la bursă, deşi nu putea plasa banii decât în titluri de stat şi instrumente ale pieţei monetare. 

163.000
De lei a strâns CNVM în anul 2006 din amenzile către entităţi ale pieţei de capital. Din cele 46
de amenzi, majoritatea au mers către societăţile de brokeraj. La fel s-a întâmplat şi în cazul celor 36 de avertismente date de Comisie. 

Topul amenzilor pentru SSIF-uri În 2006

Societatea – Cuantum amenzi (lei)

Mobinvest 35.000
Dorinvest 33.493
IFC Investiţii 26.000
Interdealer 25.000
SSIF Broker 12.000
Orizont Vest 11.500
Alpha Finance 7.000
CA IB Securities 2.000
Transilvania Capital 2.000
Geoffrey Invest 1.000
Global Valori Mobiliare 1.000
Unicapital 1.000