Prezent la inaugurarea centrului de cercetare Dacia-Renault de la Titu, Traian Băsescu a anunţat că dezleagă uzina de la Mioveni să livreze modelul Duster în culoarea roşie, care fusese rezervată pentru primul exemplar, cumpărat de preşedinte. După ceremonie, la Cotroceni au fost înmânate numeroase decoraţii unor oameni cu merite deosebite pentru destinul mărcii Dacia, inclusiv lui Patrick Pélata, al doilea om din grupul Renault.

Dacia, pe val

Lansarea centrului de cercetare Dacia de la Titu, cel mai important din câte are Renault în afara Franţei, modifică esenţial perspectivele industriei auto în România. Relocarea unităţilor de producţie din Europa occidentală este una dintre şansele economiei noastre. Dar fenomenul e reversibil: industrii intensive în forţă de muncă, cum este cea textilă, au început deja să migreze mai departe, către Orient. Creşterea costurilor salariale ne face tot mai necompetitivi, ceea ce e valabil şi pentru industriile intensive în capital. Dar la Titu nu se va utiliza, ci se va crea tehnologie; implicit, un suport peren pentru industria noastră auto. Oricum, ne linişteşte directorul Pélata de la Renault, uzina de la Mioveni va produce mulţi ani de-acum la capacitate maximă.

Bani şi visuri

Guvernul intenţionează să reducă de­ficitul bugetar până la 6,8% în 2010, 4,4% în 2011, 3% în 2012 şi 2,5% în 2013 şi să ducă economia pe o creştere de 1,5% în 2011, 3,9% în 2012 şi 4,5% în 2013. Cofinanţarea proiectelor europene se va dubla, până la 2% din PIB. Im­pozitele şi contribuţiile nu vor fi modificate, cheltuielile salariale se vor reduce la peste 8% în PIB în 2010 la 7,4% în 2011, iar lefurile vor creşte doar pe seama reducerii posturilor. Cheltuielile Ministerului Sănătăţii se reduc de la 0,99% din PIB în 2010 la 0,34% în 2011, 0,30% în 2012 şi 0,28% în 2013.

Acum, după lege nouă

Potrivit noii legi a pensiilor, adoptate de Camera Deputaţilor, vârsta de retra­gere a fost stabilită la 65 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Vârsta de pensionare va fi redusă cu doi ani pentru persoanele care au locuit minimum 30 de ani în zone poluate. În sistemul unitar de pensii sunt cuprinse acum toate categoriile, fără excepţie, fiind desfiinţate astfel pensiile speciale pentru funcţionari, militari, poliţişti etc. Opoziţia parlamentară nu a participat la votarea legii şi a anunţat că o va contesta la Curtea Constituţională.

Pentru terenurile lăsate în paragină

229-57117-02_seceta1_37_evzmica.jpgProprietarii de terenuri nelucrate, care nu îngrijesc şi nu curăţă suprafeţele res­pective, vor fi amendaţi cu o sumă de 50-60 de euro pe hectar (echivalentă cu subvenţiile pe care le primesc agricultorii la hectar), potrivit ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, care a anunţat că va promova un act normativ în acest sens. El apreciază că una din marile probleme ale agriculturii ro­mâneşti o reprezintă cele trei milioane de hectare de teren necultivat.

Informatizare, open source şi interope­rabilitate

Noul ministru al comunicaţiilor, Valerian Vreme, crede că va reuşi, în termen de doi ani, să forţeze instituţiile statului să folosească acelaşi sistem de operare şi pachete software, pe platforme comune, iar până la finele acestui an va da în exploatare sistemul de plată online pentru absolut toate taxele şi impozitele. Un alt oficial al ministerului a admis că trebuie luată în considerare utilizarea programelor gratuite din categoria open source, după exemplul administraţiilor de stat din Franţa, Germania etc.

DECLARAȚIA SĂPTĂMÂNII

229-57118-02_bogdanchiritoiu_37_cdeclaratie.jpgÎn următoarele luni va avea loc o avalanşă de refinanţări de credite ale populaţiei.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei

229-57119-02_dosare_37_cfotograma.jpg5 mil. de euro pe an economiseşte CNPAS prin a­nularea a 3.869 de pensii de invaliditate, după verificarea a peste 478.745 de dosare din cele 915.656 câte există la nivel naţional.