Pensionarii s-au dovedit a fi cei mai îndârjiţi contestatari ai curbei de sacrificiu prin care Guvernul îi aruncă pe cei mai săraci dintre supuşii săi într-un regim de selecţie naturală. Resemnaţi, fluturând talonul de pensie, ori disperaţi, luându-se de piept cu forţele de ordine, ei au rămas principalii animatori ai străzii după eşecul grevei generale din 31 mai.

Pe cale de dispariţie

În lume, 16.000 de specii vegetale şi animale sunt pe cale de dispariţie, iar 50% din speciile din fauna europeană sunt ameninţate. În România, ameninţată este existenţa câtorva milioane de pensionari, cărora Guvernul le amputează cu 15% veniturile, oricum mizerabile. La primăvară, vom avea o nouă specie, bătrânelul ideal, care nu prea mănâncă, se tratează cu ierburi culese din parc şi este debranşat de la încălzire. Dar nici speciile de prădători nu se simt prea bine, de când regele junglei a ales să sacrifice baza lanţului trofic, spre a salva pernele care încălzesc şezuturile sfetnicilor săi.

Fiscal şi puţin penal

Guvernul Boc riscă sancţiuni din partea UE pentru modificările aduse Codului fiscal (puncte de control pentru plata TVA la achiziţiile intracomunitare, accizarea pro­duselor de lux etc.), avertizează experţii de la Deloitte Tax. Nu este prima oară când Executivul adoptă deliberat măsuri abuzive, sperând într-o reacţie întârziată a Bruxelles-ului. Avocaţii români, însă, reacţionează mai prompt şi anunţă că vor acorda asistenţă gratuită în procesele îndreptate împotriva reducerii pensiilor şi salariilor. 

Leac pentru arierate

Ponderea companiilor care au obţinut profit în 2009 şi şi-au constituit în bilanţ provizioane pentru facturile neîncasate este de 80%, potrivit R&M Audit. Din aceste provizioane, 40% au rămas, şi după încheierea primului trimestru din 2010, să acopere creanţe de anul trecut. Reglementările actuale nu permit însă constituirea de provizioane mai devreme de 270 de zile de la scadenţa de plată a facturii, astfel încât multe firme plătesc în acest interval impozitul pe un profit ipotetic.

Creştere de 1.000% faţă de 2009

214-52669-02_facebook_22mica.jpgPeste 1,3 milioane de români folosesc astăzi reţeaua socială Facebook, de zece ori mai mulţi decât anul trecut, anunţă eResearch Corp. Cei mai mulţi utilizatori sunt în segmentul 18-27 de ani, iar densitatea maximă se găseşte la categoria 19-21 de ani, un sfert din tinerii de 19 ani fiind deja membri ai reţelei. Spre comparaţie, Republica Moldova numără 71.980 de utilizatori; Ucraina, 374.900; Bulgaria, 1.458.640; Ungaria, 1.313.020; Serbia, 2 milioane; Franţa, 18 milioane; Marea Britanie, 27 de milioane.

Bulgarii iau lecţii de la suedezi

Premierul bulgar, Simeon Djankov, a întreprins o vizită în trei ţări scandinave, reputate pentru disciplina fiscală. În Suedia, ţara cu cel mai mic deficit bugetar din UE (1,8%) şi o creştere de 3% în primul trimestru din 2010, a aflat de la omologul local, Anders Borg, că politicile din registrul conservator sunt cele mai eficiente în vreme de criză, dar că ele nu dau rezultate dacă populaţia nu sprijină programul Guvernului.

DECLARAŢIA SĂPTĂMÂNII

214-52670-02_juansomavia_22_guliverafpdeclaratie.jpgDe ce acum, într-o perioadă atât de nesigură, trebuie să devină datoriile de stat cea mai importantă prioritate pentru pieţe?
Juan Somavia, director general, Organizaţia Internaţională a Muncii

214-52671-02_justice_22_shutterstockfotograma.jpg76% din judecătorii români, 53% din procurori şi 43% din ofiţerii de poliţie consideră că nu sunt protejaţi suficient pentru a gestiona cazurile de corupţie la nivel înalt.