Despăgubiri pentru Dacii

Persoanele care au depus bani la CEC, până în anul 1992, pentru achiziţia de autoturisme Dacia îşi vor primi banii într-o singură tranşă, începând cu 21 decembrie 2008, a anunţat ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian. Decizia va fi aprobată săptămâna viitoare. Valoarea totală a despăgubirilor va fi de 760 de milioane de lei, în medie aproximativ 5.000-6.000 de euro pentru fiecare deponent. Suma a fost inclusă în bugetul de stat pe 2007 şi se va concretiza într-o majorare a deficitului bugetar de 0,2%. Suma totală va fi acoperită printr-o emisiune de titluri de stat emise în numele CEC. Vosganian susţine că banii primiţi sub titlu de despăgubire nu vor fi impozitaţi. „CEC a stabilit 70 de sucursale unde se pot prezenta clienţii, începând cu 3 martie, pentru eliberarea scrisorilor de confirmare“, a declarat preşedintele CEC, Radu Graţian Gheţea.

CREŞTERI – Profit şi dividende de la BRD

În ciuda pierderilor înregistrate la nivel internaţional de banca mamă, Société Générale, filiala din România a instituţiei, BRD – Groupe Société Générale, a înregistrat anul trecut un profit net de 917 milioane de lei, în creştere cu 40% faţă de anul precedent. Preşedintele BRD-GSG, Patrick Gelin, a declarat cu această ocazie că filialele Société Générale îşi vor păstra în continuare independenţa faţă de banca-mamă şi nu vor contribui la acoperirea pierderilor cu propriile lor profituri. În acest context, preşedintele a subliniat că nu există niciun motiv ca politica de dividende din 2007 să se schimbe faţă de cea din anul precedent. Procentajul pentru dividende a fost, în 2006, de 45% din profit.

HOTĂRÂRE – Guvernul condamnat la CEDO

91-11110-2_calinpopescutarice8b99.jpgCurtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a condamnat Guvernul României la plata a peste 340.000 de euro către compania Parmalat. În procesul intentat de către Parmalat România SA şi compania-mamă din Italia, Parmalat SpA, CEDO a constatat încălcarea dreptului la un proces echitabil, ca urmare a admiterii unor recursuri în anulare prin care s-au casat hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Recursurile în anulare au fost promovate de către procurorul general al României. CEDO a constatat şi încălcarea dreptului de proprietate al Parmalat SpA.

INVESTIŢIE – IFC cumpără 15% din ATE Bank România

International Finance Corporation (IFC), divizia de investiţii a Băncii Mondiale, va controla 15% din capitalul filialei române a băncii greceşti ATE Bank, prin conversia în acţiuni a unui împrumut de şapte milioane de dolari, acordat băncii de către instituţia internaţională, şi după cumpărarea de titluri emise de ATE. Prin conversia împrumutului, IFC va deţine o participaţie de 6%, în timp ce alte nouă procente din capitalul social al ATE Bank vor ajunge în proprietatea IFC prin acordarea unui drept de subscriere. Săptămâna trecută, acţionarii ATE Bank au aprobat majorarea capitalului băncii cu 20,47 de milioane de lei, prin aportul IFC. Activele ATE Bank România se ridicau în septembrie 2007 la 128 milioane de euro.

AVERTISMENT – CE: economia României se supraîncălzeşte

Avizul Comisiei Europene privind programul de convergenţă actualizat al României pentru perioada
2007-2010 afirmă că economia României dă „semne clare“ de supraîncălzire. Textul menţionează, printre semnalele referitoare la supraîncălzirea economiei, „un deficit extern ridicat şi în creştere (estimat la aproape 13% din PIB în 2007) şi o reducere a finanţărilor provenite din investiţii străine directe“. Comisia consideră că România ar trebui să remedieze dezechilibrele externe, menţionând că politica fiscală joacă un rol-cheie.

PROGRAM – UE investeşte masiv în tehnologii înalte

Uniunea Europeană va investi 5,5 miliarde de euro pentru dezvoltarea nanotehnologiei (producerea de circuite integrate de dimensiuni reduse) şi a sistemelor computerizate, în principal prin două programe aprobate anul trecut de către Consiliul de Miniştri şi de Parlamentul European. Primul, European Nanoelectronics Initiative Advisory Council (ENIAC), este un proiect de parteneriat public-privat destinat dezvoltării nanotehnologiei, care va beneficia de fonduri de trei miliarde de euro pe un termen de zece ani. Al doilea program, denumit ARTEMIS, va fi finanţat cu 2,5 miliarde de euro şi va fi direcţionat către dezvoltarea sistemelor computerizate care dotează echipamente industriale, maşini, avioane şi aparate electrocasnice. România este inclusă în acest program.

SCANDAL – Evaziunea fiscală, „sport naţional“ în Germania

91-11111-2_klauszumwinkel_08_r8b9b.jpgGermania se confruntă cu cel mai spectaculos caz de evaziune fiscală din istoria ţării, după ce, săptămâna trecută, parchetul din oraşul Bochum a declanşat o serie de percheziţii vizând peste 1.000 de suspecţi, majoritatea persoane cu venituri ridicate, care sunt suspectate că au ascuns fonduri importante în statul Liechtenstein, un paradis fiscal de la graniţa dintre Elveţia şi Austria, fără să le declare fiscului german. Ca urmare a investigaţiilor, Klaus Zumwinkel (foto), directorul general al Deutsche Post, şi-a prezentat demisia. Autorităţile germane estimează că volumul total al fondurilor transferate către banca LGT Bank din Liechtenstein se ridică la circa trei miliarde de euro. Conform presei, datele referitoare la evaziunea fiscală au fost oferite serviciilor secrete germane de către un angajat al LGT Bank, contra unei sume de peste patru milioane de euro.

DECIZIE – Rafo opreşte producţia până în 2010

La sfârşitul săptămânii trecute, rafinăria Rafo Oneşti a oprit producţia pentru trei ani de zile, cel puţin 1.000 de angajaţi urmând a fi disponibilizaţi. Motivaţia deciziei este declanşarea unui program de investiţii în valoare de circa 350 de milioane de euro, al cărui termen de finalizare este anul 2010. Conform liderului sindicatului Rafinorul, Ion Marian, în rafinărie vor rămâne angajaţi cei care vor lucra la structura operaţională, la modernizare şi la lucrările de ecologizare, între 850 şi 1.300 de angajaţi. Marian a mai declarat că soluţia opririi producţiei a fost luată de proprietarii rafinăriei din cauza pierderilor de zece milioane de euro pe lună.