După așa-numitul Brexit, apărut după ruptura UE – Regatul Unit, tot mai mulți britanici folosesc un nou cuvânt telescopat, Bregret, apărut ca urmare a părerii tot mai generalizate că ieșirea Marii Britanii din Uniune a fost un eșec.

Numai 9% dintre britanici consideră acum Brexit-ul mai mult un succes decât un eşec, indică un sondaj YouGov, informează luni PA Media. În schimb, 62% descriu Brexitul ca fiind mai degrabă un eşec.

Potrivit companiei de sondare a opiniei publice, aşa-numitul „Bregret” a urcat la noi cifre record, în timp ce numărul britanicilor care spun că a fost corect să se voteze pentru ieşirea din Uniunea Europeană în 2016 a coborât la cel mai scăzut nivel, 31%.

56 % – gest greșit

Un procent aproape dublu, 56%, spun că a fost un gest greşit. Cifrele sugerează că mulţi oameni sunt de acord cu Nigel Farage – fostul lider al UKIP (Partidul pentru Independenţa Regatului Unit) şi al Partidului Brexit -, care a declarat săptămâna trecută că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană „a eşuat”.

Chiar şi printre cei care au votat „Leave” (pentru ieşirea din UE), 37% afirmă că Brexitul este mai degrabă un eşec.

Cei mai mulţi dintre ei i s-ar alătura lui Farage în a pune responsabilitatea acestui eşec pe seama Partidului Conservator, 75% spunând că „Brexitul avea potenţialul să fie un succes, dar implementarea sa de către acest guvern şi/sau cele anterioare l-a făcut să eşueze”.

Potrivit sondajului, aproximativ 72% dintre britanici sunt de părere că guvernul gestionează prost Brexitul, inclusiv 63% dintre cei care au votat „Leave”.

Brexit-ul a contribuit la eșecul Rusiei

Fostul ministru britanic al oportunităților pentru Brexit, Jacob Rees-Mogg, susține că ieșirea Marii Britanii din UE a permis țării sale să aibă o „conducere globală” asupra Ucrainei, făcând „imposibil ca Putin să reușească”.

Recent, fostul ministru conservator a fost rugat să spună care au fost principalele beneficii ale Brexit-ului, mai ales acum, în contextul războiului din Ucraina. În opinia sa, ieșirea Marii Britanii din UE a contribuit la eșecul Rusiei.

„În mandatul lui Boris Johnson s-a asigurat crearea unei coaliții care a făcut imposibil ca președintele rus Vladimir Putin să reușească”, a afirmat Jacob Rees-Mogg, citat de Sky News.

„Am fost capabili să dovedim un leadership global asupra Ucrainei. Probabil că Putin ar fi invadat Ucraina cu succes dacă Marea Britanie ar fi fost legată de cerința unei cooperări sincere și ar fi trebuit să urmeze o linie franco-germană în relațiile cu Rusia, așa cum am făcut în 2014”, a afirmat el, reluând unele comentarii făcute de fostul premier britanic, Boris Johnson, la Washington, în februarie.