Una dintre cele mai importante decizii pentru viitorul Uniunii Europene va fi luată de britanici pe 23 iunie. Câteva dintre cele mai recente sondaje date publicității înainte de închiderea ediției par să indice un rezultat greu de întrevăzut în urmă cu câteva luni: între 53% și 55% din electori ar intenționa să voteze pentru ieșirea din UE. Alte sondaje din ultima săptămână spun, totuși, că tabăra Brexit și partizanii Uniunii au undeva între 42% și 44% fiecare, balanța urmând să fie înclinată de cei 13-15% din votanți care nu sunt încă hotărâți.

Șansele foarte mari pe care par a le avea suporterii Brexit se fac simțite în zona financiară. Cursul de schimb al lirei sterline a coborât de la 1,47 dolari pe 26 mai la 1,41 dolari pe 15 iunie. Moneda britanică s-a devalorizat și față de euro, căzând de la 1,32 euro pe 25 mai la 1,26 euro pe 15 iunie. Dar acesta ar putea fi doar începutul: un studiu realizat printre 600 de economiști din Regatul Unit arată că cea mai mare parte a acestora consideră că lira sterlină s-ar putea devaloriza cu până la 30% în cazul în care votul în favoarea ieșirii va avea câștig de cauză. Rata inflației ar putea și ea crește, cu toate consecințele asupra prețurilor de consum, dar și asupra ratei dobânzilor (cei cu credite imobiliare, respectiv majoritatea familiilor britanice, și-ar putea vedea ratele la bancă crescând cu repeziciune).

Pro și contra

Astfel de prognoze nu îi sperie, însă, pe cei din tabăra ”Leave”. Ei spun că singurul lucru pe care îl va face o liră slabă va fi să scumpească, într-adevăr, importurile, dar în același timp va ieftini exporturile britanice și va face companiile locale mai competitive. Adversarii lor le aduc aminte că Regatul Unit are o economie bazată pe servicii și că, în 2015, deficitul balanței comerciale a fost de peste 100 de miliarde de lire. Mai mult, chiar și mărfurile exportate (304 miliarde de lire anul trecut) au nevoie de materie primă din import. Asta ca să nu mai vorbim că 45% din exporturi au ca țintă statele UE. Care au avertizat că le vor impune insularilor taxe vamale.

”Afacerile din Marea Britanie riscă să plătească aproape 35 de miliarde de lire anual sub formă de taxe și tarife vamale în cazul unui Brexit”, a spus recent ministrul Afacerilor, Sajid Javid. Asta ar însemna un handicap de competitivitate, care ar putea duce la închiderea unor companii și, în consecință, la o creștere a ratei șomajului. Care în prezent este la un minim istoric, de 5,1%, în scădere cu jumătate de punct procentual față de primăvara lui 2016, dar nu atât de redusă încât o majorare chiar și relativ modestă să nu producă îngrijorare.

Însă partizanii Brexitului susțin că țara lor va putea avea rapid un statut ca cel al Norvegiei sau Elveției (care, deși nu sunt membre UE, au acces liber la piața comună). Nu e chiar așa, spune Donald Tusk, președintele Consiliului European El a avertizat că Marea Britanie ar putea rămâne la porțile UE, cu un statut incert, până la șapte ani, până ce vor fi negociate toate tratatele de liber schimb și până ce parlamentele celor 27 de state membre le vor ratifica. Tusk s-a arătat, de altfel, foarte speriat de consecințele unui eventual Brexit: ”Ca istoric, mi-e teamă că această decizie ar putea fi începutul distrugerii nu numai pentru UE, dar pentru întreaga civilizație vestică”.

 

Acțiuni în pericol

 

Impactul unui eventual Brexit se va simți și pe piața bursieră. Conform studiului menționat mai sus în legătură cu evoluția cursului de schimb, economiștii chestionați consideră și că prețul acțiunilor listate pe Bursa de la Londra s-ar putea prăbuși cu până la 20% dacă votul ”Leave” va fi câștigător. Deocamdată, indicele FTSE a pierdut cam 5% din valoare în doar câteva zile în perioada 8-15 iunie, când au fost date publicității mai multe sondaje favorbaile taberei eurosceptice.

Este foarte posibil ca atât cotația lirei, cât și prețul acțiunilor britanice să fluctueze mult în această perioadă, sub imperiul emoțiilor, dar și din cauza celor care își vor marca profiturile sau vor paria pe o anumită evoluție prost-referendum. Ceea ce este sigur este că întreaga comunitate de afaceri privește cu îngrijorare spre votul de joi. Căci după 23 iunie am putea avea în față o altă Mare Britanie și, mai ales, o altă Uniune Europeană.

30% Cu atât ar urma să se devalorizeze lira sterlină în fața principalelor valute internaționale în urma unui vot în favoarea ieșrii din Uniunea Europeană, cred unii dintre economiștii intervievați în cadrul unui sondaj de opinie