Potrivit biziday.ro, cutremurul cu magnitudinea de 7 grade a avut loc la aproximativ 17 kilometri în largul coastei Izmirului și a fost resimțit până la Atena și Istanbul, conform USGS. Există informații că cutremurul s-a resimțit și pe insula Creta. Conform Reuters, cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 km, iar epicentrul a fost la 33,5 km de coasta Turciei.  Ministrul de Interne, Suleyman Soylu, a spus că cel puțin 6 clădiri s-au prăbușit.

Presa locală din Samos relatează despre clădiri și șosele avariate, dar nu există nici aici informații despre eventuale victime. Locuitorii insulei au fost sfătuiți să stea departe de zonele de coastă, în condițiile în care valuri mari provocate de cutremur au afectat insula.

Turcia este situată într-una dintre cele mai active zone seismice din lume. În 1999, un cutremur cu magnitudinea 7,4 a lovit nord-vestul țării și a ucis peste 17.000 de oameni, dintre care o mie în Istanbul.

În 2011, un cutremur de 7,1 pe scara Richter s-a produs în provincia Van (est), ucigând peste 600 de oameni.

Cinci cutremure au lovit România în această dimineață

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), în județul Vaslui s-a produs un cutremur în noaptea de joi spre vineri, la ora locală 0:39. Cutremurul a fost unul de suprafață, având magnitudinea de 4,2.

Cutremurul a avut loc la o adâncime de 8 kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 43 km Sud de Iaşi, 46 km Nord-Est de Bacău, 111 km Vest de Chişinău, 156 km Nord de Galaţi, 167 km Vest de Tiraspol, 174 km Nord de Brăila, 189 km Nord-Est de Braşov şi 232 km Nord-Est de Ploieşti.

De asemenea, patru minute mai târziu, respectiv la ora 0:43, s-a produs în aceeaşi zonă un nou seism, dar cu o magnitudine slabă de 2,6 şi la o adâncime de 5 km.

Joi seara au mai avut loc trei cutremure, două de suprafaţă în zona Moldovei, judeţul Vaslui, ambele la o adâncime de 6 kilometri, cu magnitudini de 2,1 şi 2,9, şi unul de adâncime în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, cu o magnitudine de 3.

De la începutul lunii octombrie, în România au avut loc 36 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,2 pe Richter.

Cel mai semnificativ seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.