Valeura a fost de acord să vândă afacerea – care produce în prezent aproximativ 672 b/d echivalent petrol – către compania privată britanică TBNG pentru 15,5 milioane de dolari, a spus acesta.

Odată finalizată, veniturile din tranzacție sunt așteptate să contribuie la finanțarea dezvoltării proiectului de gaze de mare adâncime al companiei , a spus Valeura într-un comunicat.

„Ne continuăm angajamentul nostru față de Turcia, în timp ce evaluăm rezerve potențiale de 20 Tcfe, din proiectul nostru de gaze neconvenționale”, a spus CEO-ul Sean Guest.

La începutul acestui an Valeura a suferit un eșec cu planurile sale de a dezvolta zăcământul de gaze de adâncime din blocul Banarli din bazinul Traciei, când partenerul său, Equinor din Norvegia, a ieșit din proiect. Valeura a lucrat în parteneriat cu Equinor pentru a dezvolta acumularea neconvențională de gaz în urma unui foraj de succes – Yamalik-1 – în 2017. Un puț de evaluare, Inanli-1, a fost forat la fața locului în 2019 și în ciuda faptului că Valeura a spus că testele de flux ale sondei și ale un al doilea puț, Devepinar-1, au fost încurajatoare, Equinor a optat să renunțe la proiect, potrivit S&P Global.

Un nou partener

Valeura continuă să caute un nou partener care să i se alăture la Banarli, iar Guest a precizat pentru S&P Global Platts în luna mai, că așteaptă oferte de la potențiali parteneri până la sfârșitul anului 2020.

Potrivit unei prezentări corporative din octombrie, Valeura speră să încheie procesul de evaluare a producției la începutul primului trimestru al anului 2021 și să reia forajele de evaluare în trimestrul II al anului 2021. Guest a spus în mai că, deși a avea un partener de talia unui major, cum este Equinor, a fost un beneficiu, Valeura va colabora și cu un partener mediu cu experiență în exploatări neconvenționale.

Turcia este aproape în întregime dependentă de importurile din Rusia, Iran și Azerbaidjan – precum și de importurile de GNL – pentru a-și satisface cererea de gaz de aproximativ 45 Bcm / an.

Cu toate acestea, compania upstream de stat TPAO, a făcut în august o descoperire gigantică de gaze în Marea Neagră, cu rezerve estimate la 405 Bcm. Primul gaz este așteptat în 2023, ceea ce va contribui într-o oarecare măsură la reducerea dependenței Turciei de import și, de asemenea, îi va oferi o pârghie în cadrul negocierilor de reînnoire a contractelor cu furnizorii săi.

Guest a spus că blocul Banarli ar putea produce până la 1,5 Bcf/d la vârf – echivalentul a 42 de milioane m3/zi sau 15 Bcm/an – pe baza resurselor sale potențiale. Ar fi nevoie de cinci până la 10 ani pentru a ajunge la un proiect complet, a spus Guest.

Valeura – creată în 2010 când și-a schimbat numele din PanWestern Energy – și-a făcut în Turcia principala zonă geografică de activitate.