Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan nu încetează atacurile asupra omologului său francez, Emmanuel Macron. La o zi după alte critici dure, Erdogan l-a îndemnat pe Macron să-şi „facă un control” de sănătate mintală.

Duminică, preşedintele Erdogan şi-a exprimat dubiile cu privire la sănătatea mintală a liderului de la Palatul Élysée, după ce un atac similar a dus la rechemarea ambasadorului francez de la Ankara.

Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat pe Emmanuel Macron că este „obsedat de Erdogan zi şi noapte” şi a adăugat: „E un caz şi ar trebui să facă un control medical de specialitate (la cap – n.red.)”.

Cu o zi în urmă, preşedintele Turciei spunea că omologul său francez „are nevoie de tratament”, motivul fiind atitudinea lui Macron faţa de musulmanii din Franţa, scrie g4media.ro.

Noua tiradă a preşedintelui turc vine după declaraţiile lui Emmanuel Macron făcute în urma atacului terorist recent din Franţa, când un profesor a fost decapitat. „Nu vom renunţa la caricaturi şi la desene”, a declarat atunci imediat Macron.

Declaraţiile de sâmbătă ale lui Ergodan au fost catalogate drept comentarii inacceptabile de către Administraţia Prezidenţială franceză, care a decis rechemarea ambasadorului de la Ankara.

În cadrul Congresului AKP, partidul aflat la guvernare în Turcia, desfășurat sâmbătă în provincia Kayseri, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a lansat un atac dur la adresa omologului său francez, Emmanuel Macron, dar și un avertisment la adresa Europei.

„Care este problema lui Macron cu islamul și musulmanii? Are nevoie de tratament pentru sănătate mintală”, a afirmat, vizibil iritat, Erdogan, nemulțumit de ultimele acțiuni ale președintelui Franței contra islamiștilor radicali.

Profesorul ucis în Franţa va primi postum Legiunea de Onoare

Samuel Paty, profesorul de istorie în vârstă de 47 de ani decapitat de un presupus islamist, va primi postum cea mai înaltă distincţie a statului francez, Legiunea de Onoare, a anunţat ministrul Educaţiei din Franţa, Jean-Michel Blanquer.

Paty a fost ucis pe 16 octombrie în plină zi în apropierea şcolii la care preda, într-o suburbie pariziană a clasei de mijloc, de un tânăr de 18 ani de origine cecenă. Poliţia l-a împuşcat mortal pe atacator, scrie Agerpres.

Tânărul a vrut să se răzbune pentru faptul că profesorul a folosit caricaturi cu Profetul Mahomed la un curs despre libertatea de expresie. Înainte de crimă, un părinte difuzase două înregistrări video care făceau apel la mobilizare împotriva profesorului Paty. Musulmanii consideră că orice reprezentare a Profetului Mahomed este o blasfemie.

Crima a şocat Franţa şi a amintit de atacul de acum cinci ani asupra birourilor revistei de satiră Charlie Hebdo. Mai multe personalităţi publice au spus că asasinatul reprezintă un atac asupra Republicii şi a valorilor franceze.