Este scandal imens în Europa, dar și pe tot mapamondul. Președintele Turciei, Recep Erdogan, a trecut la amenințări directe.

Turcia trimite o undă de șoc în Europa!

Erdogan a dezvăluit că Turcia a testat sistemul de apărare anti-aeriană S-400 cumpărat din Rusia, afirmând că obiecțiile Statelor Unite asupra subiectului nu contează, relatează Reuters și Ekathimerini.

Washingtonul afirmă că achiziția sistemelor rusești compromite apărarea NATO și a amenințat cu sancțiuni. O posibilă testare de săptămâna trecută a provocat un răspuns furios din partea Departamentului de stat american și a Pentagonului.

„(Testele) au fost desfășurate. Poziția Statelor Unite nu ne privește în niciun fel. Dacă nu testăm aceste capabilități pe care le avem la dispoziție, atunci ce trebuie să facem cu [ele]?”, le-a declarat Erdogan reporterilor turci.

SUA și Turcia se află în conflict din cauza achiziționării de către Ankara a sistemelor S-400, iar Washingtonul a ripostat anul trecut prin suspendarea programului de vânzări ale avioanelor de luptă F-35 către forțele armate turce.

Oficialii turci au declarat că sistemele nu vor fi integrate în infrastructura de apărare a NATO după ce Turcia a semnat acordul de achiziție cu Rusia în 2017. Livrarea primelor patru sisteme anti-aeriene, în valoare de 2,5 miliarde de dolari, a început în luna iulie a anului trecut.

Erdogan a mai declarat că Turcia va continua să testeze echipamente militare, inclusiv arme ușoare, medii și grele, multe din acestea fiind cumpărate din SUA.

„Se pare că domnii [din SUA] sunt deranjați în mod special că aceasta este o armă care aparține Rusiei. Suntem hotărâți, vom continua pe calea noastră ca întotdeauna”, a afirmat Erdogan, conform Agerpres.

SUA ameninţă Turcia cu „consecinţe grave”

Statele Unite au avertizat vineri că relaţiile cu Ankara ar putea fi grav afectate ca urmare a testării recente de către Turcia a sistemului de apărare rus S-400.

„Departamentul american al Apărării condamnă în cei mai fermi termeni testarea sistemului de apărare antiaeriană S-400 realizată de Turcia pe 16 octombrie, testare confirmată astăzi de preşedintele Erdogan”, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman.

„Poziţia noastră a fost întotdeauna clară şi nu s-a schimbat: un sistem operaţional S-400 nu este compatibil cu angajamentele asumate de Turcia ca aliat al Statelor Unite şi al NATO”, a adăugat Hoffman.

„Ne opunem ca Turcia să testeze acest sistem. Aceasta ar putea avea consecinţe grave pentru relaţiile noastre de apărare”, a continuat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.