Principalul suspect în atacul cu armă albă comis vineri, 25 septembrie, la Paris, în apropierea fostului sediu al săptămânalului satiric Charlie Hebdo, “şi-a asumat fapta” în arest, au declarat sâmbătă surse apropiate anchetei, transmite AFP.

Suspectul este un tânăr în vârstă de 18 ani născut în Pakistan. El “îşi asumă fapta pe care o plasează în contextul republicării caricaturilor (cu profetul Mohamed de către Charlie Hebdo – n.red.), ceea ce el nu a suportat”, a adăugat una dintre surse.

Atacul a avut loc în faţa redacţiei agenţiei de presă Premieres Lignes, aflată în acelaşi imobil cu fostul sediu al publicaţiei Charlie Hebdo.

Atacul comis vineri survine după ce Charlie Hebdo a făcut recent obiectul unor noi ameninţări după ce săptămânalul a republicat la 2 septembrie caricaturile cu profetul Mohamed, în perspectiva deschiderii, la 10 noiembrie, a procesului complicilor autorilor atacurilor jihadiste din ianuarie 2015.

“În mod evident este un act de terorism islamist”, a declarat vineri seara ministrul de interne francez Gerald Darmanin pentru postul de televiziune France 2, exprimându-şi regretul după “un nou atac sângeros contra ţării” lui.

“Un bărbat a sosit şi a atacat cu un satâr doi salariaţi care fumau în faţa clădirii, un bărbat şi o femeie”, a explicat Paul Moreira, membru al conducerii agenţiei Premieres Lignes. Viaţa celor doi răniţi nu este în pericol, a dat asigurări vineri premierul francez Jean Castex, care a vizitat locul atacului, transmite Agerpres.

Potrivit ministrului Darmanin, principalul suspect, sosit în Franţa în 2017 pe când era minor, fusese deja arestat în luna iunie având asupra sa o armă albă, “o şurubelniţă”.

Un al doilea suspect, un algerian de 33 de ani, a fost eliberat întrucât acesta, care se afla în apropierea locului atacului, nu a fost implicat. Potrivit unei surse apropiate dosarului, el a declarat “că a fost martor, că l-a urmărit pe autor şi apoi a fost ameninţat” de acesta.

În arestul poliţiei franceze se află în prezent şapte persoane în cadrul anchetei privind atacul de vineri de la Paris. Cinci bărbaţi care se aflau într-o locuinţă din Pantin, o suburbie a Parisului, a principalului suspect au fost arestaţi vineri seară. Poliţiştii francezi au percheziţionat două presupuse domicilii ale principalului suspect, la Cergy şi Pantin.

La 7 ianuarie 2015, fraţii Kouachi au atacat redacţia săptămânalului Charlie Hebdo cu arme de luptă, ucigând 12 persoane, printre care caricaturiştii Cabu şi Wolinski, după care au fugit. Periplul lor s-a încheiat după câteva zile la o imprimerie din Dammartin-en-Goele, în apropierea Parisului, unde au fost lichidaţi într-o operaţiune de asalt a GIGN, unitatea pentru intervenţii speciale a jandarmeriei franceze.