Cel puțin patru persoane au fost înjunghiate în Paris, în apropiere de fosta redacție a revistei Charlie Hebdo, unde în urmă cu cinci ani 12 persoane au murit într-un atac armat.

Nu există foarte multe informații despre incidentul de astăzi, dar atacul are loc la câteva zile după ce organizația teroristă Al Qaida a amenințat că va ataca din nou redacția săptămânalului satiric.

Republicarea caricaturilor cu Profetul Mahomed

Charlie Hebdo a republicat la începutul lunii caricaturile cu Profetul Mahomed, pentru a marca începerea procesului împotriva militanților jihadiști implicați în atentatul de acum cinci ani, arată biziday.ro.

Poliția sfătuiește populația să evite zona deoarece atacatorul nu a fost încă prins. Un ziarist local susține că sunt doi atacatori. Acesta mai precizează că sunt patru victime, dintre care două în stare gravă.

Premierul francez a precizat într-un tweet că va merge de urgență la Ministerul de Interne pentru a se informa despre incident.

Atentatele din 7 ianuarie 2015

Pe 7 ianuarie 2015, doi islamiști înarmați au intrat cu forța în clădirea din Paris în care revista își are sediul. Au omorât 12 persoane la întâmplare, între care patru caricaturiști, ca răspuns la publicarea unor caricaturi cu Profetul.

În orele care au urmat cei doi atacatori, plus un al treilea, care i-a ajutat, au mai ucis încă cinci persoane, înainte de a fi împușcați mortal de forțele speciale.

Charlie Hebdo este o revistă satirică franceză, cu apariție săptămânală, care publică în mare parte ilustrații (caricaturi și desene), dar și reportaje, articole controversate și glume. Având puternice vederi de stânga și anti-religioase, revista este caracterizată de poziția ei critică față de islamism, catolicism, iudaism și extremismul de dreapta.

Atacuri repetate asupra sediului revistei

Revista a fost fondată în 1969, apărând până în 1981. După o întrerupere de peste zece ani, publicarea a fost reluată în 1992.

Conducătorii ei au fost François Cavanna (1969–1981), Philippe Val (1992–2009) și Stéphane Charbonnier (2009-2014).

Amenințată în mod repetat de fundamentaliștii islamiști, revista a răspuns la provocări menținându-și tonul satiric și punându-l pe Allah în ipostaze de nedescris. Sediul vechi a fost incendiat la 2 noiembrie 2011.

La 7 ianuarie 2015, în timpul unei ședințe de redacție, a fost atacat și noul sediu din Paris al săptămânalului satiric. Atentatul împotriva revistei Charlie Hebdo s-a soldat cu 12 morți și 11 răniți, atacatorii fiind uciși după două zile de către forțele speciale ale poliției.