Majoritatea celor executaţi – 45 de saudiţi, un cetăţean din Egipt şi un altul din Ciad – au fost implicaţi într-o serie de atacuri comise de reţeaua teroristă Al Qaida între anii 2003-2006, se menţionează în comunicatul de presă citat. Iranul, majoritar şiit, a avertizat că executarea lui al-Nimr 'va costa scump Arabia Saudită', aminteşte Reuters.

Agenţia DPA relatează că, în octombrie, un înalt tribunal saudit a confirmat pedeapsa cu moartea împotriva lui Al-Nimr, în vârstă de 55 de ani, acesta fiind acuzat de incitare la conflict religios într-o ţară majoritar sunită. În trecut, Al-Nimr a militat pentru sporirea drepturilor minorităţii şiite, care reprezintă 15% din populaţia saudită. Nepotul acestuia, Ali al-Nimr, care era minor în momentul arestării, nu figurează printre persoanele executate, menţionează AFP.

Regatul islamic conservator, unde condamnaţii sunt de obicei executaţi prin decapitare în piaţa publică, a reţinut mii de militanţi islamişti după o serie de atacuri comise de Al Qaida între 2003 şi 2006 şi în urma cărora şi-au pierdut viaţa sute de oameni. Totodată, regatul a arestat şi sute de membri ai minorităţii şiite, după o serie de proteste în anii 2011-2013, în timpul cărora mai mulţi poliţişti au fost ucişi, împuşcaţi sau victime ale atacurilor cu cocteiluri Molotov.

Declaraţia Ministerului de Interne saudit a început cu versete din Coran prin care erau justificate aceste execuţii, iar televiziunea de stat a prezentat apoi imagini înregistrate după atacurile comise de Al Qaida în deceniul trecut. Apoi, Marele Muftiu al Arabiei Saudite, maxima autoritate religioasă a ţării, şeicul Abdul Aziz ben Abdullah, a apărut la televiziune şi a descris execuţiile ca fiind drepte.

Acestea sunt primele execuţii care au loc în Arabia Saudită în 2016. Cel puţin 157 de oameni au fost executaţi în 2015, iar în 2014 autorităţile de la Riad au executat 90 de persoane. AGERPRES