De astăzi este obligatorie purtarea măştilor de protecţie în spaţiile publice închise şi obligativitatea măsurării temperaturii la intrarea în unităţile comerciale. Vineri seara a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul emis în temeiul Legii 55/2020 şi al HG 394/2020 care stipulează acest lucru. Totodată, au fost publicate şi instrucţiuni generale privind aplicarea normelor şi măsurile de igienă.

Deşi prevederea referitoare la măşti exista încă din Hotărârea de Guvern adoptată luni, textul actului făcea trimiterea la un ordin comun al miniştrilor MS şi MAI care nu exista. Chiar dacă Ministerul Sănătăţii a anunţat semnarea ordinului încă de miercuri, au trecut 48 de ore până la publicarea acestuia în Monitorul Oficial.

Astfel, pe durata stării de alertă, în spațiile publice închise, spațiile comerciale și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile și cu respectarea condițiilor generale privind măsurile de igienă .

Pe durata stării de alertă se instiutuie obligativitatea instituțiilor și autorităților publice operatorilor economici și profesioniștilor de a asigura activitatea astfel încât să se instuie la intrarea în sediu efectoarea triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor în condițiile și cu respectarea condițiilor generale privind măsurile de igienă.