Situația statului de drept din România se află în atenția Comisiei Europene. Frans Timmermans a subliniat, într-un discurs pe această temă, că “o problemă într-un stat membru e o problemă pentru toată UE. Din nefericire, problemele au început să se înmulțească”.

Capacitatea UE de a proteja statul de drept e fundamentală, pentru că statul de drept e o valoare fundamentală a Europei”, a spus oficialul european care a subliniat că este nevoie de mai multă acțiune în UE.

“Documentul prezentat azi în UE începe dialogul privind statul de drept. În iunie, Comisia va prezenta propria propunere privind protejarea statului de drept. Una dintre propuneri va fi existența unui răspuns pe măsură al UE la derapajele din statele membre. Colegiul a agreat o nouă procedură de infringement împotriva guvernului polonez din cauza reglementărilor legate de magistrați.

Independența justiției este fundamentală pentru Uniunea Europeană. În ce privește statul de drept din România, am updatat Colegiul. România trebuie să pună din nou procesul de reformă în mișcare.

Am avertizat împotriva oricărei acțiuni a guvernului care ar garanta imunitate demnitarilor de rang înalt. Am avut mai multe discuții cu premierul, avem discuții la nivel de experți. Avem nevoie de rezultate imediate. Am fost clar: discuțiile de dragul discuțiilor nu sunt suficiente. Am discutat despre proiectele de OUG și secția specială pentru magistrați.

Din păcate, nu am putut constata că România e back on track. Comisia Europeană va trebui să acționeze cu mijloacele pe care le are la îndemână”, a spus Timermmans.