Tensiuni fără precedent deasupra strâmtorii care leagă Japonia de peninsula coreeană. Atât Japonia, cât și Coreea de Sud, au identificat două bombardiere chineze H-5 şi două bombardiere ruse TU-95 zburând deasupra strâmtorii dintre cele două ţări.

În plus, oficialii sud-coreeni au anunțat că Seulul a tras focuri de avertizare asupra unui avion de monitorizare al Rusiei, după ce acesta s-a apropiat de insula Dokdo, cum este cunoscută în Coreea de Sud sau Takeshima în Japonia, informează marți presa internațională.

Insula este revendicată atât de Coreea de Sud, cât și de Țara Soarelui Răsare.

Moscova neagă însă că s-ar fi tras focuri de avertizare și a dezmințit că ar fi încălcat spațiul aerian sud-coreean.

”Două bombardiere de tip Tu-95MS ruse au efectuat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Mării Japoniei”, a anunţat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, adăugând că ”niciun foc de avertisment” nu a fost tras de către Coreea de Sud.

Potrivit armatei ruse, este vorba despre ”zona de recunoaştere a apărării antiaeriene” stabilită în mod unilateral de către Seul şi care nu este nici prevăzută de dreptul internaţional şi nici recunoscută de către Rusia.

În schimb, Moscova acuză două avioane de vânătoare sud-coreene de tip F-16 că ”au efectuat manevre neprofesioniste, tăind calea bombardierelor strategice ruse şi creând o ameninţare la adresa securităţii lor”.

Rusia a subliniat că nu este prima dată când avioane sud-coreene au interferat cu forţele aeriene ruse deasupra apelor internaţionale.