Anunțul momentului pentru toți românii! Câți vor benefia de plafonarea facturilor? Este incredibil

Așadar, autoritățile au decis ca prețurile la energie electrică care depășesc valoarea de 1 leu/kWh cu tot cu taxe, fără abonament, să fie plafonate. Chiar dacă de la 1 ianuarie 2022 prețurile au crescut cu aproape 75% față de luna decembrie 2021, consumatorii casnici din serviciul universal, dar și cei care au încheiat contracte la energie electrică pe piața concurențială în lunile decembrie-ianuarie, vor beneficia de această plafonare.

Facturile nu au venit momentan, însă asociatiaenergiainteligenta.ro estimează că aproape 60% dintre consumatorii casnici de energie electrică vor beneficia de această plafonare.

Concret, în luna ianuarie a acestui an, consumatorii casnici care beneficiază de plafonare vor plăti cu aproape 0,41 lei/kWh. După luna aprilie, ei vor plăti mult mai mult față de cât au plătit în aceeași perioadă a anului trecut.

În ceea ce privește plafonarea tarifelor la gaze naturale, autoritățile au decis ca acest lucru să se aplice pentru consumatorii casnici care depășesc valoare de 0,37 lei/kWh cu tot cu taxe, fără abonament.

Pe acest fond, aproape 25% dintre consumatorii casnici de gaze naturale vor beneficia de o plafonare a prețurilor pentru luna ianuarie 2022.

Câți români beneficiază de compensare

Pe lângă plafonarea prețurilor, Executivul a decis ca anumiți români să aibă parte de o compensare a facturilor de gaze naturale și energie. Potrivit autorităților, consumatorii de energie electrică care consumă între 30 și 300 kWh/lună vor beneficia de o compensație de 0,29 lei/kWh din preț cu taxe, doar dacă prețul energiei electrice din contract este mai are de 0,68 lei/kWh cu tot cu taxe.

În acest context, sursa anterior citată estimează că aproape 25% dintre consumatorii casnici de energie electrică nu se încadrează în condițiile de consum impuse de stat și drept urmare nu vor beneficia de compensație, în timp ce 75% din consumatori vor primi, în medie, aproape 30 de lei/lună drept compensație.

Referitor la gazele naturale, Guvernul a anunțat că românii care consumă între 20 și 250 mc de gaze în luna ianuarie vor primi o compensație de 33% din prețul gazelor din propriul contract, doar în cazul în care prețul gazelor naturale – fără alte tarife – este mai mare de 0,125 lei/kWh.

Așadar, aproape 25% din consumatorii casnici de gaze nu se încadrează în condițiile impuse de stat și nu beneficiază de compensație, aproape 40% dintre aceștia au prețul gazelor sub limita prețului impus iar aproape 35% vor primi, în media, suma de 150 de lei drept compensație.