Studiul publicat de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) susține că, începând din 24 februarie, Rusia a câștigat 63 de miliarde de euro (66,5 miliarde de dolari) de pe urma exporturilor de combustibili fosili, relatează Deutsche Welle.

Conform sursei citate, datele compilate de un grup de cercetare independent indică faptul că Germania a fost cel mai mare cumpărător de energie rusească în primele două luni de la declanșarea războiului din Ucraina.

Cercetătorii au descoperit că în toată această perioadă doar Germania a plătit Rusiei aproximativ 9,1 miliarde de euro (9,65 miliarde de dolari) pentru livrările de combustibili fosili.

Exporturile de combustibili fosili, un factor-cheie al agresiunii brutale împotriva Ucrainei

Germania s-a confruntat cu critici dure din cauza dependenței sale de gazele și petrolul rusești, în ciuda avertismentului unor experți că acest lucru s-ar putea dovedi un pericol pentru securitatea europeană.

Potrivit studiului intitulat „Finanțarea războiului lui Putin în Europa”, al doilea cel mai mare importator de combustibili fosili din Rusia, de la începutul invaziei, este Italia (6,9 miliarde de euro), urmată de China (6,7 miliarde de euro). Pe locul patru se află Olanda, iar pe următoarele poziții se află Turcia și Franța.

„Exporturile de combustibili fosili sunt un factor-cheie al dezvoltării militare a Rusiei și al agresiunii brutale împotriva Ucrainei”, au spus autorii studiului.

BP, Shell, Total și ExxonMobil au continat să facă comerț cu Rusia

Uniunea Europeană a fost principalul importator de combustibil fosil rusesc, reprezentând 71% (aproximativ 44 de miliarde de euro) din veniturile din export ale Rusiei în acest sector, arată datele CREA.

De asemenea, CREA a constatat că mulți giganți occidentali au continuat să facă un volum mare de afaceri cu Rusia, inclusi companii precum BP, Shell, Total și ExxonMobil.

Studiul a arătat că volumul de exporturi ale Rusiei erau în scădere pe măsură ce sancțiunile au început să lovească, dar creșterea prețurilor la combustibilii fosili a atenuat unele efecte dezastruoase ale sancțiunilor.

Guvernele ar trebui să vină cu planuri de a se lepăda definitiv de combustibilii fosili

CREA a recomandat guvernelor și corporațiilor să pună capăt tuturor achizițiilor pentru a „ajuta la încheierea războiului și a crimelor comise de armata rusă”.

De asemenea, guvernele ar trebui să vină cu planuri de a se lepăda definitiv de combustibilii fosili. De aceea, spun autorii, trecerea la energie curată ar avea „beneficii mult mai mari din punct de vedere economic, al sănătății și securității naționale”.