Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a României s-a ridicat la 21,369 miliarde de euro, în primele 11 luni ale anului 2021, în creştere cu 4,929 miliarde de euro faţă de acelaşi interval din 2020, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate luni.

Potrivit INS, în luna noiembrie 2021, exporturile FOB au însumat 7,087 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 9,246 miliarde de euro, rezultând un deficit de 2,159 miliarde de euro. Faţă de luna noiembrie 2020, exporturile au crescut cu 17,5%, iar importurile s-au majorat cu 21,5%.

Importurile au ajuns la 89,5 miliarde de euro

În perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2021, exporturile FOB au însumat 68,166 miliarde de euro (avans de 19,4% faţă de perioada similară din 2020) iar importurile CIF au însumat 89,536 miliarde de euro (plus 21,7%).

În primele 11 luni ale anului trecut, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (45,2% la export şi 35,3% la import) şi alte produse manufacturate (30,6% la export şi 30,0% la import).

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2021 a fost de 49,638 miliarde de euro la expedieri şi de 65,013 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 72,8% din total exporturi şi 72,6% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri în aceeaşi perioadă a fost de 18,527 miliarde de euro la exporturi şi de 24,522 miliarde de euro la importuri, reprezentând 27,2% din total exporturi şi 27,4% din total importuri.

INS precizează că soldul balanţei comerciale FOB/CIF se calculează pe baza valorii exportului FOB şi a importului CIF, ca diferenţă între acestea. Preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord. Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.

România rămâne un exportator de cereale

Amintim că, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, consideră că țara noastră va rămâne un exportator de cereale, în ciuda unui deficit al balanței comerciale cu produse agroalimentare. România va rămâne un stat exportator de cereale, o bună perioadă de timp de acum încolo, pentru că produce mai multă materie primă decât consumă, susţinea ministrul la finalul anului trecut.

El a menţionat că reducerea deficitului balanţei comerciale cu produse agroalimentare a devenit un obiectiv de atins „pentru toată lumea”, deşi în ultimii ani acest lucru nu s-a întâmplat. Singurii ani în care România a încheiat pe excedent în comerţul cu produse agroalimentare au fost 2013 şi 2014, cu un plus de 300 de milioane de euro, respectiv 500 de milioane de euro, în timp ce anul trecut s-a înregistrat un deficit de peste două miliarde de euro în acest sector.

„2,2 miliarde au fost anul trecut. Toată lumea îşi propune (reducerea deficitului n.r.). Balanţa comercială a devenit aşa pentru toată lumea un obiectiv de atins, dar practic nu s-a întâmplat. Să nu ne imaginăm că se schimbă peste noapte, pentru că balanţa comercială este afectată din mai multe considerente. În primul rând, România va rămâne stat exportator de cereale o bună perioadă de timp de acum încolo, pentru că aşa a fost istoria noastră. Trebuie să fim realişti: producem mai multă materie primă decât consumăm. În schimb ceea ce trebuie să facem noi este să înţelegem mecanismele de piaţă”, a declarat pentru Agerpres Adrian Chesnoiu.