Cercetările indică faptul că, în timp ce două doze de vaccin pe bază de ARN mesager sunt benefice la persoanele imunocompromise, ele sunt mai puțin protejate de boli severe decât persoanele cu sistem imunitar normal”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Peter Embí, președintele Institutului Regenstrief din Indianapolis, profesor la Indiana University School of Medicine, arată UPI.

Imunocompromișii ar trebui să primească o doză suplimentară și un booster

Din moment ce sunt mai puțin protejați după două doze, imunocompromișii ar trebui să primească o doză suplimentară și un booster, să ia măsuri de precauție suplimentare, cum ar fi masca. Iar dacă se infectează, ar trebui să caute tratament cu terapii dovedite care pot proteja împotriva formelor severe ale bolii și spitalizării”, a precizat Embí.

Doar 77% eficiente în cazul celor cu imunitate slăbită

Cercetătorii au analizat datele a peste 89.000 de persoane spitalizate în nouă state din SUA și au descoperit că vaccinurile pe bază de ARN mesager în două doze de la Pfizer și Moderna au fost 90% eficiente în protejarea persoanelor cu sisteme imunitare sănătoase. În schimb, au fost doar 77% eficiente în cazul celor cu imunitate slăbită din cauza unor probleme de sănătate.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, că eficacitatea vaccinurilor a variat semnificativ între subgrupurile de persoane imunocompromise.

Protecție mai bună în cazul persoanelor cu tulburări reumatologic

De exemplu, vaccinurile au fost mai puțin eficiente la pacienții cu transplant de organe sau celule stem. În schimb, au asigurat o protecție mai bună în cazul persoanelor cu tulburări reumatologice sau inflamatorii.

Diferențele dintre cei cu un sistem imunitar sănătos și cei cu un sistem imunitar slăbit au fost similare între grupele de vârstă.

Rezultatele au apărut în Raportul săptămânal privind morbiditatea și mortalitatea al CDC.