Dar toată lumea vrea să știe care vaccin e mai eficient în asigurarea protecției. Potrivit unui oficial din domeniul sănătății din Columbia Britanică, vaccinul Moderna s-a dovedit a fi mai bun decât rivalul Pfizer. Acest vaccin este mai bun pentru persoanele imunocompromise, afirmă Dr. Bonnie Henry, scrie VancouverSun.

Ambele vaccinuri sunt aprobate pentru utilizare în Canada și în Columbia Britanică. Răspunsul anticorpilor este crucial pentru modul în care funcționează vaccinurile, deoarece acest răspuns este cel care combate boala, a precizat dr. Henry.

„Așa cum am spus de multe ori, nu avem încă o protecție 100% oferită de vaccinuri, dar Moderna pare să ofere niveluri mai mari de anticorpi care să rămână mai mult timp”, a spus Henry.

Moderna are o cantitate mai mare de antigen decât vaccinul Pfizer

Acest lucru poate fi explicat prin faptul că vaccinul pe bază de ARN mesager de la Moderna are o cantitate mai mare de antigen (substanța care creează un răspuns imun), decât vaccinul Pfizer.

Până în prezent, 83% dintre cetățenii din Columbia Britanică, cu vârsta de peste 12 ani, au fost complet vaccinați, iar guvernul a demarat programul de vaccinare cu a treia doză pentru persoanele din căminele de bătrâni și pentru cele care sunt imunocompromise.

Henry a spus că dozele de rapel pot fi atât de la Moderna, cât și de la Pfizer, dar Moderna s-a dovedit a fi opțiunea mai eficientă în unele cazuri.

Studiile privind o a treia doză cu vaccinul de la Moderna au arătat un număr mai mare de oameni care au dezvoltat un răspuns imun puternic, a spus Henry.

Deşi serul de la Moderna are acum o eficienţă de peste 90% la şase luni după administrarea celei de-a doua doze, a treia doză ar urma să crească protecţia imunitară. Mai ales contextul temerilor legate de apariţia unor variante noi ale virusului.

Henry a mai spus că se așteaptă ca până la sfârșitul lunii să fie furnizate informații despre a treia doză pentru alte persoane, inclusiv pentru primele cei de peste 60 de ani și lucrătorii din domeniul sănătății care au fost vaccinați doar cu două doze.