Virușii care provoacă boli ale copilăriei pot duce la boli și mai grave? Descoperire importantă a oamenilor de știință

De-a lungul vieții, oamenii fac diverse infecții virale, majoritatea rezolvându-se fără consecințe grave. Dar tot mai multe cercetări arată că multe dintre aceste infecții aparent benigne ar putea, în combinație cu alți factori genetici și de mediu, să declanșeze boli precum Alzheimer, scleroza multiplă și diferite tipuri de cancer. Modul exact în care aceste virusuri declanșează aceste reacții în lanț rămâne neclar, cercetătorii care au realizat noul studiu par să fi descoperit un posibil mecanism, informează NewAtlas.

Roseola infantum, provocată de virusul herpetic de tip 6, infectează aproape toată lumea în primii câțiva ani de viață. Boala inițială este de obicei ușoară, manifestându-se printr-o erupție cutanată și febră, care se dispar în câteva zile, dar virusul rămâne în organism. Chiar dacă, de obicei, nu provoacă niciun simptom după infecția inițială, oamenii de știință au bănuit că acesta poate juca un rol în bolile autoimune.

Ce au descoperit autorii studiului, în experimentele pe șoareci

Cercetătorii de la Washington au vrut să vadă dacă există o astfel de legătură. Ei au descoperit că virusul pare să fie capabil să infecteze timusul, glanda în care are loc maturarea limfocitelor T . Dar timusul elimină, de asemenea, limfocitele T care sunt susceptibile de a ataca propriile celule ale corpului, acest ultim proces fiind cel pe care virusul îl poate perturba. Cu acest „checkpoint” slăbit, mai multe celule T defecte pot crește riscul apariției unor boli autoimune.

Echipa a descoperit acest mecanism în cadrul unor experimente pe șoareci. Ei au început prin a infecta animale nou-născute cu o versiune a virusului care provoacă Roseola infantum și au descoperit, după 12 săptămâni, că toți șoarecii au dezvoltat gastrită autoimună, o inflamație a stomacului.

Boala autoimună poate apărea și prin infecția virală

În timp ce problemele autoimune s-au manifestat în stomacul șoarecilor infectați, experimentul a arătat și că șoarecii nu numai că au dezvoltat anticorpi împotriva proteinelor de pe celulele stomacului, ci și împotriva unor alte proteine ​​din corp, dintre care unele sunt implicate în alte boli autoimune.

„Boala autoimună umană poate apărea prin infecția virală care este eliminată, dar care lasă leziuni ce pot provoca autoimunitate”, a explicat Wayne Yokoyama, autorul principal al studiului. „Trebuie să existe un alt factor, pe care nu îl înțelegem încă, și care îi face pe unii oameni mai susceptibili la efectele autoimune ale infecției cu rozeolovirus, deoarece aproape toți oamenii sunt infectați, dar majoritatea nu fac boli autoimune. Acesta este un subiect foarte important pentru investigații ulterioare”, spune Yokoyama.