Airbus a informat, marţi, că, în primele trei luni ale anului, a primit comenzi nete pentru 101 aparate şi a livrat 134 de avioane comerciale. În schimb, rivalul american Boeing a primit comenzi pentru 110 aparate şi a livrat 184 de aparate între 1 ianuarie şi 31 martie.

Potrivit estimărilor Reuters, în primul trimestru al acestui an, Airbus a controlat 42% din piaţă, cel mai scăzut nivel de după primul trimestru din anul 2002. Directorul general de la Airbus, Fabrice Bregier şi-a propus ca obiectiv cucerirea a peste jumătate din piaţa globală.

Deşi Airbus este la egalitate cu Boeing când este vorba de avioanele monoculoar, cu 150-200 de locuri, constructorul european a fost devansat de Boeing pe segmentul avioanelor cu 250-450 de locuri. Airbus speră că noul său model A350, cu un consum de combustibil mai mic cu 25%, va putea concura atât cu Boeing 777, cât şi cu noul 787 Dreamliner. Cu toate acestea, directorii Boeing sunt încrezători că grupul american îşi va păstra avansul.

”Airbus nu are încă acoperirea pe care o avem noi, în special în zona superioară a pieţei. Acest lucru se vede în comenzi şi în cota de piaţă”, a declarat vice-preşedintele de marketing al Boeing, Randy Tinseth. Anul trecut, Boeing a realizat cele mai bune performanţe comerciale din istoria sa, cu comenzi pentru 1.432 de aparate, însă a fost devansat de Airbus care a primit comenzi pentru 1.456 de avioane. (Sursa: Agerpres)