Pasajul Băneasa şi un tronson de 42 de kilometri din Autostrada Transilvania vor fi inaugurate la 1 decembrie, a declarat, vineri, premierul Emil Boc, în timpul unei vizite pe şantierul Autostrăzii Transilvania din judeţul Cluj.

„De 1 decembrie, după ce vom celebra Ziua Naţională, vom deschide şi circula prin Pasajul Băneasa”, a spus Boc. El a adăugat că ulterior va lua elicopterul pentru a ajunge în Cluj, unde se vor inaugura primii 42 de kilometri ai Autostrăzii Transilvania, pe tronsonul Gilău-Câmpia Turzii.

La rândul său, ministrul transporturilor, Radu Berceanu a spus că atunci când se ocupă autorităţile şi constructorii să rezolve „enorm de multele probleme care apar la o lucrare”, rezultatele se văd.

Cinci ani de lucrări

Proiectul de construcţie a autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov – Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.

Potrivit unui protocol încheiat în februarie între Ministerul Transporturilor şi Bechtel, compania americană s-a angajat să finalizeze în acest an 42 de kilometri din tronsonul Câmpia Turzii – Gilău şi viaductul de pe tronsonul Suplacu de Barcău – Borş.

Ministerul Transporturilor va plăti în acest an companiei Bechtel 420 de milioane de euro, în baza protocolului.

SURSA: Mediafax