Decizia Guvernului de a permite angajarea pe posturile vacante a unor funcţionari care să lucreze la atragerea fondurilor comunitare nu presupune „deschiderea şurubului angajărilor” în sectorul public şi nici nu încalcă acordul încheiat cu Fondul Monetar Internaţional, a declarat premierul Emil Boc.

El a susţinut că ordonanţa de urgenţă adoptată, miercuri, de Guvern privind ocuparea unor posturi în sectorul public permite doar suplimentarea, acolo unde este cazul, a numărului de posturi pentru atragerea fondurilor europene, în vederea diminuării restanţelor şi a întârzierilor înregistrate până în prezent în acest proces.

La şapte disponibilizări se poate face o angajare

„Această ordonanţă de urgenţă nu modifică nimic din cadrul legal existent şi agreat cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană cu privire la angajările în sectorul public. Acele posturi care rămân vacante se orientează cu prioritate numai spre fonduri europene, pentru acele sectoare unde avem personal deficitar, tocmai pentru a avea coordonarea acestui element. Deci n-am deschis şurubul angajărilor în sectorul public de stat, ci dimpotrivă, acel procent de 15% permis în urma vacantării posturilor, adică la şapte disponibilizări se poate face o angajare, acea angajare să se facă cu prioritate pe acele domenii legate de fondurile structurale”, a spus Boc, într-o întâlnire cu reprezentanţi ai unor organizaţiilor neguvernamentale pe tema absorbţiei fondurilor europene.

Guvernul a decis, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, că va angaja personal suplimentar „cu prioritate” în structurile implicate în atragerea şi gestionarea fondurilor comunitare, în limita celor 15% din totalul locurilor vacante care pot fi ocupate în sectorul public şi prin redistribuire de posturi din alte instituţii.

Centralizarea va fi efectuată de către Ministerul Finanţelor

Posturile vacante la nivel guvernamental vor fi ocupate cu aprobarea Executivului, după o centralizare a tuturor posturilor vacante de la toţi ordonatorii principali de credite. Centralizarea va fi efectuată de către Ministerul Finanţelor, până la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară, cu încadrarea în procentul de 15% din posturile vacante.

După ce va fi efectuată o centralizare a acestor posturi vacante, va fi operată o redistribuire a acestor posturi, „cu prioritate” spre structurile care se ocupă de gestionarea fondurilor europene, conform ordonanţei de urgenţă.

Posturile vacante vor fi ocupate prin două modalităţi, folosindu-se două tipuri de acte normative, respectiv memorandum, pentru transmiterea de posturi vacante de la un ordonator principal de credite la altul, în structurile care au atribuţii în gestionarea fondurilor europene, şi prin hotărâre de guvern, pentru redistribuirea de posturi vacante şi a fondurilor aferente acestor posturi, între bugetele ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat.

Absorbţia fondurilor europene, prioritate strategică

Guvernul susţine că scopul ordonanţei de urgenţă este de a rezolva, în primul rând, una dintre priorităţile strategice, şi anume absorbţia fondurilor europene.

În urmă cu două săptămâni, Executivul a anunţat că va bugeta angajarea a aproximativ 100 de funcţionari care să lucreze în domeniul atragerii fondurilor UE, la nivelul celor cinci autorităţi de managament.

În 2009, Guvernul a suspendat ocuparea prin concurs a posturilor din sectorul public, cu excepţia doar a unui procent de maxim 15% din totalul posturilor vacante, dar numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget.

Legislaţia în vigoare prevede că salariile de bază pentru funcţionarii care gestionează fonduri UE pot fi majorate cu până la 75%, în funcţie de îndeplinirea unor criterii. Activitatea angajaţilor este evaluată cel puţin o dată pe an, ocazie cu care procentul de majorare a salariului de bază se poate modifica în funcţie de rezultate.

SURSA: Mediafax