Aproape un miliard de oameni la nivel global ar putea avea o formă comună de artrită, până în anul 2050, potrivit unui nou studiu. Cercetarea, condusă de Institutul pentru Metrică și Evaluare a Sănătății de la Universitatea din Washington, a constatat că, în ultimele decenii, cazurile globale de osteoartrită au crescut rapid.

În 1990, 256 de milioane de oameni din toată lumea au fost diagnosticați cu această afecțiune. Până în 2020, acest număr a crescut la 565 de milioane – o creștere de 132%. Până în 2050, se estimează că cifra va ajunge la un miliard de oameni, potrivit The Messenger.

Artrita apare odată cu înaintarea în vârstă

Osteoartrita, sau „artrita cauzată de uzură”, este cea mai comună formă a afecțiunii. Cu osteoartrita, cartilajul dintr-o articulație începe să se descompună și, în cele din urmă, poate provoca durere, rigiditate sau umflare a articulațiilor, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Nu există leac pentru această afecțiune, dar experții sugerează, de obicei, o combinație de intervenții în stilul de viață, cum ar fi creșterea exercițiilor fizice, kinetoterapie și, mai ales, pierderea în greutate. La care se pot adăuga anumite medicamente și, în unele cazuri, intervenții chirurgicale.

Cercetarea, publicată în The Lancet Rheumatology, observă că cele mai comune zone ale sunt artritei sunt șoldurile și genunchii.

Artrita apare odată cu înaintarea în vârstă, însă nu este singurul factor declanșator, afecțiunea putând apărea și ca urmare a unei lovituri puternice sau a efortului fizic pe care îl fac sportivii.

Cei trei factori care duc la creșterea cazurilor de artrită

Cercetătorii susțin acum că există trei factori principali care determină creșterea cazurilor de artrită: îmbătrânirea, creșterea populației și obezitatea. Osteoartrita este mai frecventă în rândul femeilor, decât la bărbați, și este de așteptat ca această tendință să continue.

În 2020, 61% din cazuri la nivel global au fost diagnosticate la femei, comparativ cu doar 39% diagnosticate la bărbați.

„Motivele diferențelor de sex în prevalența cazurilor de osteoartrită sunt investigate, dar cercetătorii cred că genetica, factorii hormonali și diferențele anatomice joacă un rol major”, a declarat profesorul Jacek Kopek, de la Universitatea din Columbia Britanică.

Cercetătorii consideră că, dacă obezitatea ar putea fi abordată la nivel global, ar putea reduce povara osteoartritei cu 20%.

Rolul inactivității fizice în obezitate și durerea asociată cu osteoartrita

„Rolul pe care îl joacă inactivitatea fizică în obezitate și durere asociată cu osteoartrita poate avea cicluri negative opuse și neintenționate”, a declarat Liane Ong, co-autor al studiului, într-un comunicat.

„De exemplu, a fi activ fizic poate preveni căzăturile și poate chiar poate fi benefic pentru cineva cu dureri articulare. A avea dureri articulare nu înseamnă că ar trebui să rămânem sedentari”, adaugă ea.

În Statele Unite, CDC estimează că aproximativ unul din patru adulți sau 58,5 milioane de oameni au fost diagnosticați cu artrită între 2016 și 2018. CDC observă, de asemenea, că diagnosticul este mai frecvent în rândul celor care nu sunt activi fizic și crește odată cu vârsta.

Similar cu tendințele globale, CDC observă, de asemenea, că diagnosticul de osteoartrită va continua să crească în următorii ani, afectând aproximativ 78,4 milioane de americani până în anul 2040.