Organizația Mondială a Sănătății trage semnalul de alarmă. Sursa citată anunță că lângă pandemia de coronavirus, o altă boală generează îngrjorări. Este vorba despre o boală misterioasă din Sudanul de Sud, care până în momentul de față a făcut deja zeci de victime.

Mai exact, potrivit ultimelor informații, 97 de persoane au murit din cauza bolii necunoscute în Fangak, statul Jonglei, în partea de nord a țării, decesele fiind raportate în special în rândul vârstnicilor și copiilor sub 14 ani.

Comisarul județean Fangak, Biel Boutros Biel, a oferit o serie de declarații în acest context. Într-un interviu acordat joi pentru ABC News, acesta a precizat că cel mai recent deces a avut loc la o femeie în vârstă.

La rândul său, Ministerul Sănătății din Sudanul de Sud a anunțat că decesele au fost raportate în mare parte în rândul bătrânilor și copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 14 ani.

Simptomele bolii misterioase

În ceea ce privește simptomele bolii misterioase, potrivit oficialilor sanitari, acestea includ tuse, diaree, febră, dureri de cap, dureri în piept, dureri articulare, pierderea poftei de mâncare și slăbiciune corporală.

Biel a mai adăugat că până în momentul de față, echipa OMS care a călătorit la Fangak a plecat de atunci, dar nu a comunicat concluziile lor oficialilor locali.

La rândul său, într-o declarație pentru ABC News, Collins Boakye-Agyemang, un purtător de cuvânt al OMS Africa, a declarat că agenția a început să investigheze focarul în noiembrie, dar nu a oferit detalii suplimentare, în contextul în care datele nu sunt suficiente.

Pe de altă parte, BBC News subliniază faptul că în condițiile în care zona a fost recent lovită de inundații puternice, OMS a testat mostre de la pacienți pentru holeră, care este de obicei contractată din surse de apă infectate. Cu toate acestea, probele au fost negative pentru boala bacteriană infecțioasă, a raportat presa.

Într-un interviu acordat pentru BBC, Sheila Baya, lector la Colegiul de Medicină de la Universitatea Juba din Sudanul de Sud, a declarat că oamenii de știință OMS au ajuns la Fangak pentru a efectua teste cu elicopterul, din cauza inundațiilor.

Efectele inundațiilor

Totodată, Biel a declarat că unele organizații neguvernamentale au livrat materiale medicale către Fangak și sunt în curs de a înființa clinici mobile pentru a ajuta la tratarea oamenilor.

Amintim faptul că în urmă cu o lună, grupul umanitar internațional Médecins Sans Frontières (Medici fără frontiere) se arăta extrem de îngrijorat de efectele negative ale indundațiilor. Mai exact, sursa citată a a numit inundațiile o „furtună perfectă” pentru focarele de boli.

„Oamenii nu au suficientă apă sau opțiuni pentru stocarea apei și nu există colectare a gunoiului, în timp ce caprele și câinii morți sunt lăsați putrezind în sistemele de drenaj”, se arată în comunicat. Totodată, grupul a mai adăugat că există riscuri mari de focare, dar și de boli care pot fi transmise prin apă.

„Oamenii sunt expuși unui risc mai mare de apariție a focarelor și a bolilor transmise prin apă, cum ar fi diareea acută apoasă, holera și malaria”, adaugă sursa citată.