România, pe primul loc în lista celor infectați!

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană, în lista țărilor cu un număr mare de oameni infectați cu hepatita C. 600.000 de români suferă din cauza acestei boli iar o soluție pentru scăderea numărul de bolnavi ar putea fi campaniile de conștientizare și testare.

Astfel, faleza Cazinoului din Constanța a devenit sâmbătă, 15 mai, locul în care oricine se putea testa gratuit pentru hepatita C. Totodată, medicul gastroenterolog Liliana Gheorghe a explicat de ce sunt necesare campanii de testare periodice.

Nu există vaccin pentru hepatita C

„Vrem să încurajăm toate persoanele să se testeze pentru virusurile hepatitice B și C. Am fost extrem de surprinși că oamenii care trec ad hoc pe lângă un astfel de stand improvizat pe faleza din Constanța se opresc și sunt foarte dornici”, a explicat medicul Liliana Gheorghe, conform alephnews.ro

Trebuie menționat că în momentul de față nu există un vaccin pentru hepatita C, ci doar tratamente de prevenție pentru hepatita A și B.

Din acest motiv, medicul gastroenterolog Lucian Negreanu a punctat că „la anumite categorii profesionale cu risc” se recomandă să se verifice din timp.

„Se presupune ca dupa trei doze imensa majoritate au imunitate de lungă durată, de ani si ani de zile. La personalul medical, la anumite categorii profesionale cu risc se recomandă să se mai verifice din timp în timp și dacă titlul scade sub 10, unii fricoși zic 100, depinde foarte mult de ce faci de fapt, se recomandă să faci o reamintire printr-o nouă injectare”, a transmis Lucian Negreanu, medic gastroenterolog.

Sursă foto: Dreamstime