Diabetul este o boală destul de gravă, care se răspândește din ce în ce mai des în România. Cu ocazia zilei Mondiale a Diabetului, Forumul Român de Diabet lansează o provocare pentru toți românii.

”Diabetul zaharat tip 2 este o condiție medicală mai gravă decât îți imaginezi, dar care poate fi prevenită. Intră acum pe www.nutejoci.ro și fă-ți testul de risc. Află azi cum iți poți schimba viața, înainte ca diabetul să o facă. Până nu e prea târziu. Cu diabetul nu te joci!”

De ce?

Motivele sunt multiple.

  • În România nu se vorbește suficient despre diabetul zaharat: 1 din 11 persoane suferă de această boală, iar speranța lor de viață este cu 8,5 ani mai mică față de restul populației.
  • Numărul estimat al celor care au diabet este de peste 1.700.000, iar cei mai mulți ajung pentru prima dată la medic în stadii avansate ale bolii, cu complicații deja instalate.
  • 1 din 2 români cu diabet zaharat este spitalizat din cauza complicațiilor, de multe ori acestea fiind foarte grave și ireversibile: risc de orbire, complicații cardiovasculare, renale, amputări la nivelul membrelor inferioare etc.
  • Diabetul zaharat tip 2 provoacă peste 50% dintre amputările de la nivelul membrelor inferioare, iar 40% dintre persoanele cu această suferință ajung să aibă probleme cu vederea.
  • La nivel de percepție, deși are un potențial fatal și duce la apariția a numeroase comorbidități, diabetul zaharat se află doar la jumătatea listei bolilor pe care românii le consideră grave.
  • Organizația Mondială a Sănătății plasează persoanele cu diabet zaharat în prima categorie de risc în contextul pandemiei SARS-COV-2: 30% dintre persoanele decedate în urma COVID-19 sufereau și de această condiție medicală.

”Cu diabetul nu te joci”

În acest context, care riscă să devină din ce în ce mai complicat, Forumul Român de Diabet a lansat campania Cu diabetul nu te joci , care urmărește să crească nivelul de conștientizare a diabetului zaharat tip 2 și a gravității consecințelor sale, astfel încât românii să fie mult mai atenți la schimbări ale stilului de viață pe care le pot face pentru a preveni instalarea bolii. De-a lungul acestui an, obiectivul principal al Forumului Român de Diabet a fost să se asigure că acest mesaj ajunge la cât mai mulți români.  

Campania scoate în evidență cauzele care pot provoca diabetul zaharat tip 2 și felul dramatic în care această boală ne poate afecta viața. 

Gândită ca un avertisment, campania urmărește, prin accente emoționale, uneori fruste și fără menajamente, să conducă oamenii către website-ul campaniei – www.nutejoci.ro – pentru a-și face testul de risc. Website-ul oferă, de asemenea, informații despre diabet și noțiuni de prevenție într-un limbaj accesibil. 

Campania Cu diabetul nu te joci se derulează în social media (Facebook și Instagram) și se adresează populației active urbane, cu vârste cuprinse între 25 – 45 de ani, încurajând populația să adopte schimbări în bine ale stilului de viață.

După trei luni de campanie, mesajul a ajuns la peste 1.700.000 de persoane și peste 8.000 de persoane au accesat site-ul campaniei – nutejoci.ro – dintre care 3.500 și-au făcut testul de risc.