România are peste 200.000 de pacienți care au cancer

Cancer în România. Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea, a adus în atenția publicului luni o situație alarmantă. El a declarat că în România există peste 200.000 de pacienți oncologici, inclusiv 2.700 de copii, o realitate pe care o consideră „dramatică pentru starea de sănătate a unei populații”.

„Avem 207.722 de pacienți cu cancer și, din nefericire, 2.700 de copii, și vorbim aici despre copii minori, care suferă de aceste afecțiuni oncologice, ceea ce este dramatic pentru starea de sănătate a unei populații”, a subliniat Herdea.

În ceea ce privește plata concediilor medicale, președintele CNAS a explicat că acestea vor fi plătite eșalonat pentru a putea fi acoperite pe parcursul întregului an.

Herdea a declarat că „altfel nu se poate”, precizând că va fi plătit un procent în fiecare lună pentru a putea eșalona plățile pe parcursul întregului an, în colaborare cu Ministerul de Finanțe.

Verificările privind concediile medicale arată derapaje minore

Șefa CNAS a menționat că evaluarea efectuată la nivelul cabinetelor medicilor de familie s-a apropiat de final și s-au constatat „sub 1% derapaje”. Verificările medicilor de familie s-au desfășurat eșantionat.

Începând cu 1 martie, CNAS va demara o campanie de comunicare către pacienți pentru a le clarifica drepturile și obligațiile în sistemul de asigurări de sănătate.

„Dreptul la servicii medicale implică și obligația de a consulta medicul de familie în mod regulat pentru a putea beneficia de îngrijirea medicală adecvată. Acest lucru este practicat în toate țările civilizate, iar credem că modelul din vestul Europei ar trebui să fie adoptat și în țara noastră”, a subliniat președintele CNAS, Valeria Herdea.

Cancer: Cel mai important lucru este să previi şi nu să ajungi să tratezi

Pe de altă parte, șefa CNAS declara recent că prevenţia, în special cea prin vaccinare, salvează vieţi, menţionând, referitor la creşterea numărului de cazuri de rujeolă, că imunizarea pentru această afecţiune se poate face gratuit.

Valeria Herdea preciza că suntem într-un episod în care „vrem sau nu vrem să recunoaştem suntem în epidemie de rujeolă”.

„Avem vaccin, avem acces liber, este gratuit, avem o strategie naţională de sănătate care permite vaccinarea mai multor grupuri populaţionale”, declara ea.

Președintele CNAS a subliniat că întotdeauna a susținut că țările bogate investesc în prevenție, în timp ce țările sărace se axează pe tratament. Herdea a afirmat că vaccinarea a dovedit că salvează vieţi aşa cum nicio altă intervenţie nu a reuşit în ultimii 200 de ani.

Ea a adăugat că, la nivelul țării, activitatea de prevenție reprezintă aproximativ o treime din activitatea medicului de familie.