Un studiu finanţat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a scos la iveală faptul că mai mult de jumătate dintre persoanele care suferă de hipertensiune la nivel mondial, o boală cumplită.

Sursa citată precizezaă că acest număr reprezintă aproximativ 720 de milioane de pacienţi, care nu urmează un tratament medical, fapt care îi expune la grave probleme cardiovasculare. În acest context, OMS trage un semnal de alarmă precizând că atunci când nu este tratată, boala poate duce chiar și la deces.

„Hipertensiunea creşte considerabil riscul de boli ale inimii, creierului şi rinichilor şi este una dintre cauzele majore de deces şi de îmbolnăvire la nivel mondial”, a subliniat OMS într-un comunicat publicat miercuri, după publicarea studiului în revista medicală The Lancet.

În ceea ce privește bilațul victimelor, oamenii de știință susțin că peste 8,5 milioane de decese înregistrate în fiecare an la nivel global sunt asociate în mod direct cu o presiune sangvină ridicată, iar acţionarea asupra acestui parametru ar putea să reducă cu 20%-50% numărul infarctelor şi cu 35%-40% pe cel al accidentelor vasculare cerebrale, afirmă autorii cercetării.

Cazurile de hipertensiune iau amploare la nivel mondial

Studiul a fost realizat de Imperial College din Londra, iar cercetătorii arată că numărul persoanelor care suferă de hipertensiune la nivel mondial s-a dublat în 30 de ani, crescând de la 650 de milioane în 1990 la 1,28 miliarde în 2019.

Pe de altă parte, autorii studiului subliinază faptul că această creştere în valoare absolută este totuşi asociată şi cu creşterea populaţiei mondiale şi cu îmbătrânirea ei: ca procent, segmentul reprezentat de persoanele care suferă de hipertensiune s-a schimbat foarte puţin în 30 de ani (circa o treime din populaţia adultă mondială).

În același timp, studiul a mai bservat un „transfer” din ţările bogate spre ţările sărace. Mai exact,  în timp ce rata persoanelor cu hipertensiune a scăzut în ţările cu venituri mari, aceasta a crescut sau a rămas stabilă în multe ţări cu venituri mici şi medii, în special în Africa Subsahariană, Oceania şi în unele ţări din Asia.

Estimările specialiștilor arată sumbru. Potrivit acestora, 580 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de hipertensiune fără să ştie acest lucru. În total, mai mult de jumătate dintre persoanele care suferă de hipertensiune (720 de milioane) nu sunt tratate.

Unul dintre autorii studiului susține că deși hipertensiunea este o boală care poate fi diagnosticată foarte ușir și tratată cu medicamente la costuri reduse, sunt persoane care nu primesc tratamentul la timp.

„Deşi hipertensiunea este uşor de diagnosticat şi de tratat cu medicamente care au costuri mici, este vorba despre un eşec în termeni de sănătate publică, în condiţiile în care atât de mulţi oameni din întreaga lume nu primesc încă tratamentul de care au nevoie”, a declarat autorul principal al studiului, profesorul Majid Ezzati, citat de OMS.

De menționat este faptul că hipertensiunea se instalează atunci când sunt depăşite pragurile de 140 mmHg (milimetri de mercur) pentru presiunea sistolică şi de 90 mmHg pentru presiunea diastolică.