Medicul Marius Geantă spune că a ajuns la această concluzie după ce a analizat un studiu publicat în revista Nature, potrivit căruia insuficienţa cardiacă şi accidentul vascular cerebral sunt mai frecvente la persoanele care au avut COVID-19, faţă de cele care nu s-au infectat niciodată cu SARS-CoV-2.

Aveți grijă, oricine poate deveni cardiac

Riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare timp de cel puţin un an după diagnosticul de infecţie cu SARS-CoV-2 este mai ridicat chiar şi la pacienţii care au trecut prin forme uşoare de COVID-19.

Riscul este ridicat şi la persoanele cu vârste sub 65 de ani şi care nu prezintă factori de risc adiţionali, precum obezitatea, diabetul sau fumatul.

În acest context, sistemele de sănătate ar trebui să se pregătească de o creştere a numărului de cazuri de boli cardiovasculare în urma pandemiei COVID-19″, a scris medicul Marius Geantă, sâmbătă, pe pagina de Facebook, alături de o înregistrare audio extrem de interesantă (vezi mai jos).

Medicul a explicat că cei interesaţi pot afla mai multe detalii din acest podcast “Ştiinţa 360” de pe Radio România Cultural, la care a participat.

Bolile de inimă, în creștere în pandemie

La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct! Medicii atrag atenția că pandemia și nivelul de stres ridicat adus de această situație au dus la o creștere alarmantă a tinerilor care ajung în cabinete cu astfel de probleme.

Problemele financiare, pierderea celor dragi și teama constantă de infectare cu COVID au crescut alarmant nivelul de stres, inclusiv în rândul tinerilor.

Cum pot fi prevenite afecțiunile cardiace? Prin sport, care însă nu este suficient. E nevoie de schimbarea dietei și obiceiurilor, renunțarea la alimentele de tip fast food și introducerea în dietă a unor alimente sănătoase, inclusiv fructe proaspete și legume, renunțarea la fumat, alcool și zahăr.

Psihologii vorbesc și ei despre nevoia de conștientizare a comportamentelor pe care le au tot mai mulți oameni, după doi ani de pandemie.

Bolile cardiovasculare reprezintă cauza numărul 1 de deces în ţara noastră, cu 57% din total.