Suntem pe primul loc în UE la mortalitatea de cancer de col uterin

Doctorul Silviu Voinea, conferențiar universitar la Institutul Oncologic București, atrage atenția asupra faptului că România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența și mortalitatea cauzate de cancerul de col uterin. El subliniază că în țara noastră se înregistrează anual 100.000 de noi cazuri de cancer, iar peste jumătate dintre paciente pierd lupta cu boala.

Întrebat miercuri, în cadrul emisiunii Medika Tv, despre impactul unei întârzieri în începerea tratamentului pentru cancerul de sân, medicul Silviu Voinea a spus că o întârziere în inițierea tratamentului pentru cancerul de sân poate avea consecințe grave asupra prognosticului și evoluției bolii.

”Faptul că avem o mare tradiţie în Institutul Oncologic privind patologia mamară şi atunci s-a acumulat în timp o experienţă pe care încercăm să o îmbunătăţim şi să o aducem la zi. Ce este surprinzător din punctul meu de vedere este faptul că am reînceput după pandemie să văd cazuri îngrozitor de avansate: sâni ulceraţi, cu tumori suprainfectate, blocuri adenopatice îngrozitor de mari.

Chiar săptămâna trecută am operat două paciente extrem de avansate, nu mai văzusem de mult aşa ceva. Le tot fotografiem, crezând că nu vom mai avea ocazia să vedem aceste lucruri, dar din păcate le vedem şi cred că două sunt principalele cauze.

Una este şi pandemia, care a ţinut lumea în casă şi mulţi dintre pacienţi nu au venit la medic şi atunci când au venit sunt în stadii mult mai avansate pentru că au trecut nişte ani peste această boală. Iar al doilea, faptul că, în particular pentru cancerul de sân, dar şi pentru cancerul de col sau altele, nu avem un program de screening la nivel naţional prin care să depistăm precoce aceste lucruri”, a afirmat dr. Silviu Voinea.

Maladia nu mai reprezintă o problemă în UE

El a precizat că România este pe primul loc în Uniunea Europeană la incidenţa şi mortalitatea de cancer de col uterin.

Medicul a subliniat că, în timp ce cancerul de col uterin nu mai reprezintă o problemă în întreaga Uniune Europeană, România se află pe primul loc în UE în ceea ce privește incidența și mortalitatea acestui tip de cancer. El a menționat că există un test simplu, numit testul Babeș-Papanicolau, care poate detecta modificările celulare precoce asociate cancerului de col uterin și poate ajuta la identificarea pacientelor care necesită investigații suplimentare.

Cu toate acestea, chiar și cu implementarea acestui test pe scară largă, incidența și mortalitatea asociate cancerului de col uterin rămân ridicate în România. Medicul a adăugat că, în România, există aproximativ 100.000 de cazuri noi de cancer în fiecare an, iar mai mult de jumătate dintre pacienți pierd lupta cu boala. Această rată de mortalitate este mult mai mare decât cea din restul Uniunii Europene, în toate categoriile de cancere.

Nu există o bază de date

El a fost întrebat dacă numărul bolnavilor de cancer este înregistrat într-o bază de date.

”Din păcate, nu avem un registru naţional coerent. Există mici registre naţionale în diferite locuri, regionale, mai puţin regionale. Nu putem şti şi datele care sunt pe Globocan, deşi, după cum ştiţi, există o întârziere de doi, trei ani, adică noi acum discutăm de date din 2022 sau 2021, nu putem să vorbim de date mai actuale şi, în plus de asta, avem din punct de vedere al României, într-o mulţime de rubrici sunt bară, adică nu au fost date date despre acel lucru.

Deci nu avem un registru naţional de cancer. Culmea, la copii există un registru de onco-hematologie pediatric care este coordonat de societatea de resort. Sunt singurii care dau o raportare corectă şi coerentă. Se ştie destul de exact raportarea, se face în timp util şi există o coerenţă la acest nivel şi ar trebui să luăm un exemplu şi pentru adulţi cu un registru naţional coerent. Datele sunt aproximative. Noi dăm nişte date aproximative”, a mai afirmat dr. Silviu Voinea.