Nivelul tranzactiilor de la bursa din Sibiu se afla pe un trend ascendent, ca urmare a maririi numarului celor care isi acopera riscurile valutare, intr-un moment in care pietele financiare internationale sunt bulversate de situatia creata de atacurile teroriste din America. In perioada 13 – 20 septembrie s-a observat o depreciere a monedei americane fata de euro. Aceasta din urma a atacat permanent pragul de 93,5 centi, care a si fost depasit pentru scurt timp. Interventiile bancilor centrale (care au cumparat, in zilele imediat urmatoare evenimentelor tragice, mai mult de 120 miliarde dolari pentru a sprijini moneda americana in momentul in care ofertele de vanzare erau din ce in ce mai numeroase), au stopat speculatiile. Ultima interventie pe pietele internationale a avut loc in data de 19 septembrie, aceasta fiind facuta de Banca Centrala a Japoniei. Cu toate acestea, pe pietele futures internationale cu scadenta in decembrie, euro depaseste pragul de 95 de centi, valoare care era anticipata de traderi inca de luna trecuta. Nici macar decizia Rezervei Federale de a reduce pentru a opta oara in acest an dobanda americana de refinantare, de la 3,5 la 3%, nu a avut efectul scontat. Aceasta probabil fiindca, la randul ei, Banca Centrala Europeana a scazut dobanda europeana cu 0,5%, iar increderea in dolar este inca redusa, pe fondul scaderii indicilor bursieri americani cu sute de puncte.
Pe piata spot autohtona, deprecierea dolarului fata de euro nu a lasat urme profunde. Scaderea leului a fost mult incetinita, in zilele de 18 – 19 septembrie cursul fiind identic, in celelalte deprecierea fiind minima. „Banca Nationala nu poate lasa dolarul sa mearga in jos. O scadere a acestuia ar putea declansa emotii in randul populatiei, care ar incerca sa scape de dolarii pe care ii detine”, comenta un broker sibian. Ramane insa de vazut ce se va intampla in ultima saptamana a lui septembrie, daca BNR va incepe sa cumpere cantitati mai mari de dolari, pentru a grabi deprecierea leului, avand in vedere prognoza inflatiei pentru aceasta luna, de peste 2%. Pe de alta parte, leul s-a depreciat in perioada 1 – 20 septembrie fata de euro cu circa 2%, ceea ce va duce in sus pretul la utilitatile care sunt calculate in functie de cursul monedei unice, ceea ce se va reflecta in cresterea inflatiei. Nu in ultimul rand este posibila o crestere a pretului la petrol in cazul in care atacurile americane vor avea drept tinta una din tarile arabe producatoare.
In aceste conditii, numarul contractelor pe raportul leu/dolar a scazut foarte mult la Sibiu, speculatorii nefiind dispusi sa isi asume riscuri! La randul lor, hedgerii au preferat piata paritatii euro/dolar, care este mult mai lichida. Astfel, pretul dolarului pentru scadenta lunara a incremenit, incepand cu data de 13 septembrie, la pretul de 30.500 lei, dupa o saptamana acesta coborand la 30.458 lei. La randul sau, pretul de cotare pentru scadenta 31 octombrie a avut o evolutie stabila, acesta fiind cotat intre 31.155 – 31.185 lei. Joi, 20 octombrie, in piata de la Sibiu cumparatorii ofereau 31.000 lei/dolar, in timp ce vanzatorii solicitau 31.180 lei, pretul coborand astfel sub pragul de 31.100 lei.
Incepand cu data de 19 septembrie, la bursa din Sibiu au aparut primele cotatii pentru raportul leu/ dolar cu scadenta noiembrie. In aceasta piata se observa dorinta vanzatorilor de a realiza contracte. Acestia au scazut pretentiile lor de la 32.500 lei la 32.100 lei, in 20 septembrie, in timp ce cumparatorii nu au oferit mai mult de 31.700 lei/dolar. „Cotatiile pe noiembrie sunt realiste, avand in vedere actuala conjunctura, remarca un dealer sibian. Trebuie avut in vedere si faptul ca pentru scadenta din decembrie se vorbeste de cotatii de 32.500 – 33.000 lei/dolar, ceea ce ar presupune o depreciere anuala de 26 – 28%”.
Euro a inceput sa castige teren
Daca prima parte a lunii septembrie nu a fost favorabila monedei unice, aceasta coborand pana la o valoare de 90,86 centi, perioada 13 – 30 septembrie a adus un reviriment al euro. Privind in urma, vom observa ca in noiembrie 2000 euro atinsese un minim de 82 de centi, pentru ca in martie anul acesta sa fie atins un maxim de 95,99 centi. Momentul actual pare favorabil euro, avand in vedere situatia de criza prin care trece America. Aceasta se suprapune peste prognozele nefavorabile facute de Fondul Monetar privind economia mondiala, a carei rata de crestere ar urma sa scada de la 5%, in 2000, la 2,1% anul acesta.
Aprecierea euro a dus la o crestere a pretului raportului leu/euro. Acesta a urcat de la 27.200 lei la 28.000 lei. Pentru octombrie pretul s-a mentinut, in perioada analizata, la 28.300 lei.
Paritatea euro/dolar a avut o evolutie crescatoare la bursa din Sibiu. Daca in 13 septembrie pretul euro a fost de 90,85 centi, a doua zi acesta a urcat cu 1,34 centi, un maxim al ultimelor saptamani. In aceeasi zi au fost realizate un numar record de contracte futures si optiuni pe raportul euro/dolar. In piata futures au fost realizate 2.070 contracte, in timp ce in cea options au fost tranzactionate 3.000 de optiuni, vedetele acestor tranzactii fiind hedgerii.
Luni, 17 septembrie, pretul a urcat la 93 de centi, cotatia maxima din piata fiind de 93,6 centi. Urmatoarele doua zile au fost usor favorabile dolarului, dupa redeschiderea pietelor americane pretul monedei unice coborand la 92,55 centi. In 20 septembrie pretul euro a inceput din nou sa creasca, aceasta fiind cotata intre 92,61 – 92,90 centi.
In piata options a paritatii euro/dolar au fost realizate optiuni de tip CALL la pretul de 91,5 centi cu prime de 75.000 lei/optiune si de 91 centi cu prime cuprinse intre 90.000 – 100.000 lei/optiune. Optiunile PUT au fost realizate la pretul de 90 centi, cu prime de 50.000 lei si 91 centi cu prime de 133.000 lei/optiune.