Guvernatorul bancii centrale a anuntat ca leul este prea puternic intr-o economie care nu este pe masura aprecierii lui si ca institutia pe care o conduce va monitoriza si interveni in piata valutara.
A urmat anuntul Institutului de Statistica, referitor la faptul ca PIB a avut in trimestrul II cel mai redus ritm de crestere din ultimii trei ani, de doar 4,1%. Iar printre motivele invocate drept cauze ale acestei evolutii, pe langa conjunctura externa nefavorabila, instabilitatea legislatiei fiscale, evolutia pretului petrolului pe pietele internationale si inundatiile catastrofale, la loc de cinste s-au aflat fluctuatiile cursului de schimb si nivelul ridicat al dobanzilor la creditele in lei.


Imediat dupa declaratiile guvernatorului, BNR a intervenit timp de patru zile in piata valutara, pentru a nu permite o scadere a cursului la 3,45 lei, prag vazut de multi dealerii drept normal. Ei iau in calcul excedentul de valuta existent si care preseaza constant pe curs.


Chiar daca cumpararile nu au depasit, probabil, 200 milioane euro, BNR si-a atins tinta, dealerii ferindu-se sa se mai “joace” cu cotatiile, care au fluctuat zilnic la nivelul unui ban, in timp ce cursul nu a coborat mai jos de 3,4750 lei.


Economistul Radu Limpede considera ca “BNR sprijina cursul euro la un nivel de 3,5 lei. Este greu de spus, de pe acum, daca banca centrala va putea stavili intarirea leului sau se va retrage invinsa, chiar si temporar, pentru ca e greu si, mai ales, costisitor sa te opui fatis fortelor naturii (citeste pietei libere). Datele din economia noastra arata ca guvernatorul are dreptate cand declara ca leul financiar s-a decuplat total de economie si o corectie in defavoarea lui este iminenta. Efortul financiar al BNR, de a corecta prin interventii dezechilibrele cauzate de intrarile masive de valuta, ar putea continua, precaut, dar consecvent, pana cand schimbarea sentimentelor speculatorilor va valida pariul BNR. In acest scenariu, economia ar putea reusi o reechilibrare naturala, fara socuri, din punctul de vedere al deficitelor externe”.


La randul sau, Victor Pop, de la SIIF Vanguard, crede ca “leul nu s-a speriat foarte tare de BNR si continua sa preseze pe euro, impins de fluxul continuu de valuta intrata in piata. Este insa greu de crezut ca vom vedea, pana la sfarsitul anului, un curs al monedei unice sub pragul de 3,4 lei. O cotatie in apropierea pragului de 3,5 lei ar putea fi mai usor de acceptat de Banca Nationala. Cotatiile futures de la Sibiu nu ofera un indiciu clar asupra evolutiei raportului leu/euro sau leu/dolar pana la sfarsitul anului, ele reflectand mai mult ceea ce se intampla in piata valutara”.




“Se pare ca evolutia,
din ultima perioada,
a monedei nationale
a devenit prea buna, motiv pentru care BNR a inceput o serie
de interventii
de intimidare.”












Victor Pop, SSIF Vanguard



Investitorii de la Sibiu au continuat si saptamana trecuta sa coteze pentru Craciun raportul leu/euro sub cotatiile din piata valutara, vinerea trecuta pretul fiind stabilit la 3,4601 lei.
In privinta dolarului, este posibil ca in urmatoarele zile sa il vedem aproape sau chiar depasind pragul de 2,9 lei. Pentru aceasta, ar fi nevoie ca paritatea sa fata de euro sa coboare sub 1,21 dolari, iar cursul leu/euro sa nu coboare mai jos de 3,45 lei.




“Tendinta paritatii euro/dolar nu este foarte clara, in ultima perioada cotatiile evoluand intre 1,22 si 1,23 dolari, observa Victor Pop. Pe termen mediu, se pare ca exista premise ca euro sa coboare spre pragul de 1,2 dolari”.