Cererea de locuinţe noi nu va înregistra o nouă creştere în condiţiile în care există discrepanţe între puterea de cumpărare a populaţiei şi nivelul preţurilor solicitate, dublate de o diferenţă majoră între aşteptările clienţilor şi oferta dezvoltatorilor, se arată în ultimul raport de piaţă al companiei de consultanţă imobiliară BNP Paribas Real Estate.

„În lunile ce vor urma nu se aşteaptă modificări semnificative ale condiţiilor de piaţă. Chiar dacă vor fi implementate unele măsuri pentru stimularea şi susţinerea directă a cererii, efectele acestor acţiuni nu se vor resimţi imediat în piaţă“, se precizează în studiu.

Cei mai importanţi factori, identificaţi de BNP Paribas Real Estate, care acţionează direct asupra segmentului rezidenţial sunt raportul venituri-cheltuieli per gospodărie, reflectat în nivelul veniturilor disponibile pentru achiziţia de bunuri cu folosinţă îndelungată precum bunurile imobiliare, structura cheltuielilor gospodăriilor, cursul de schimb Euro-Leu, politica fiscală şi factorul psihologic, de incertitudine, cu privire la obţinerea unor venituri stabile pentru o perioadă mai îndelungată.

În prezent, pe segmentul locuinţelor noi, cererea efectivă solvabilă provine în principal din partea populaţiei tinere, între 30 şi 40 de ani, cu venituri lunare de peste 2.500 euro pe gospodărie, necesare pentru obţinerea creditelor ipotecare. Tranzacţiile sunt realizate aproape în exclusivitate de către clienţii care au deja o locuinţă şi doresc îmbunătăţirea condiţiilor de locuit.

Locuinţele investitorilor compensează proiectele nefinalizate

Investitorii privaţi, care au generat cea mai mare parte a cererii pentru locuinţele noi în 2006 şi 2007 doresc, în prezent, să îşi vândă portofoliile, creând premizele pentru dezvoltarea pieţei secundare.

„Ca o consecinţă se estimează că numărul total de unităţi oferite spre vânzare şi închiriere pe piaţa secundară vor compensa o parte din numărul de locuinţe care nu vor mai fi finalizate de către dezvoltatori“, susţin autorii raportului.

Efectele crizelor economice şi imobiliare se reflectă în numărul de autorizaţii de construcţie eliberate pentru clădirile rezidenţiale în primul semestru din 2009, când numărul acestora a atins nivelul de 2.645. Comparativ cu numărul de autorizaţii emise în aceeaşi perioadă din 2008, acesta a scăzut cu aproximativ 38,5%, iar suprafaţa utilă rezidenţială aprobată a scăzut cu 60%.
0-41528-grafic.jpg

Te-ar putea interesa și: